Автор: Тихомир Георгиев

На слънчева светлина по обед, златните предмети са блестящи и с ярки цветове. Сложите ли тези предмети в тъмна стая осветена само от флоуресцентни лампи обаче, те ще изглеждат бледи и леко зеленикави на цвят – това е проблем дължащ се на невъзможността на флуоресцентните лампи да предоставят оптималната цветова температура, която би показала златото в целия му блясък. По тази причина много музеи и бижутерийни магазини осветяват златните предмети с малки лапми с нажежаема жичка, единствените сред лампите продавани в търговската мрежа, които могат да излъчват меки жълти тонове и топли цветови температури и показват истинския вид на златото.

Лампите с нажежаеми жички обаче са лош избор поради други причини. Те са известни с това, че се нагорещяват и могат да променят температурата и влажността във витрините и евентуално да повредят безценните музейни ескпонати. Освен това, Европейският съюз, започвайки от тази есен, постепенно изтегля лампите с нажежаема жичка от пазара (подобно изтегляне от пазара ще се случи и в САЩ от 2012 г.).

Паул Михаел Петерсен и негови колеги от Датския технически университет създадоха алтернативен, енергоспестяващ и не-нагряващ източник на светлина за златни предмети. След като към тях са се обърнали кураторите на Замъка Розенборг в Копенхаген, в който се намира Датската кралска колекция, Петерсен и колегите му направили нов светодиод, създаден специално за осветяване на злато.

Те комбинират наличните в търговските мрежи червени, сини е зелени светодиоди с холографска дифузия, новата светлина може да постигне температурни цветове близки до тези на лампите с нажежаеми жички, но с 70% по-малко енергия и без излъчване на прекомерна топлина. Петерсен казва, че тези нови светлинни източници са тествани в няколко витрини и скоро ще бъдат поставени в целия музей.

По материали предоставени от Optical Society of America

Заб. Заглавието е алюзия с поговорката „не всичко, което блести е злато”

Източник: ScienceDaily