Случвало ли ви се да се чувствате сякаш носите света на плещите си? Всичко изглежда като борба. Изоставате с работата, енергията ви се изчерпва и просто искате да се скриете в някоя дупка и да засмучете палеца си.

Понякога е лесно да се открие източникът на тази летаргия. Може да сме болни, времето да е лошо или хороскопът да не ни вещае много успехи. Обстоятелства извън нашия контрол могат да унищожат енергията ни и да намаляват мотивацията ни. Но в повечето случаи умора и липса на енергия са в резултат на ежедневните ни навици. Сами се саботираме като създаваме отровна околна среда за нашата жизненост, нашето здраве и възможността да постигнем нещо. Най-вероятно дори не знаете как ви се отразяват вашите собствени навици.

Ако е така, тогава ето списък с 42 вредни навика, които изсмукват енергията ви:

 1. Успиване.

Алармата си звъни, а вие натискате копчето за спиране – отново и отново, и отново. Без да се усетите, имате само три минути преди да тръгнете, ако искате да пристигнете навреме. Започвате деня със стрес и нерви.

 1. Пропускане на закуската.

Това е едно от последствията на успиването. Ала повечето от нас спират да закусват просто от мързел или погрешното твърдение, че по този начин ще отслабнем. Всъщност пропускането на закуската води до проблеми с теглото. Закуската ни зарежда за деня и ни дава сили и концентрация.

 1. Нездравословно закусване.

Браво на вас. Закусили сте. Макар че сухар и поничка не са кой знае каква здравословна закуска. Този подбор би довел до рязко вдигане на кръвната захар. Също така съдържат калории, от които се пълнее.

 1. Непрестанното проверяване на и-мейла.

Звукът или вибрациите на пристигащото съобщение ни е превърнало в „кучето на Павлов“. Склонността ни да проверяваме кутийката, щом чуем звука, ни пречи да си вършим задълженията. След това се нуждаем от повече енергия да се концентрираме в работата.

 1. Прекарването на твърде много време в социалните мрежи.

Щом влезете в социалните мрежи, изпадате в яма, пълна с глупави клипчета и неспиращи дискусии. След няколко часа, щом си вдигнете главата от монитора, осъзнавате, че сте си загубили времето.

 1. Пропускането на тренировки поради умора.

Факт е, че тренировките ни зареждат с енергия и са благоприятни за здравето ни. Ако пропускането им се превърне в навик, се лишавате от енергия, която ви е необходима за работата и удоволствието.

 1. Пиенето на твърде много алкохол.

Алкохолът ви кара да се чувствате ведри за кратко, но след няколко питиета да ставате изморени и лениви. Ефектът се задържа и сте без енергия и на следващия ден.

 1. Изпускането на нервите в задръстване.

Само по себе си едно задръстване ви изсмусква енергия и само влошавате ситуацията, ако разрешите на другите шофьори да ви нервират. Пуснете си успокояваща музика или аудио книга и оползотворете това време.

 1. Носенето на токчета.

Да, носенето на токчета кара краката ви да изглеждат супер, но какво въздействие имат над вашите стъпала, колена и гръб? Токчета са болезнени и биха могли да предизвикат мазоли или да променят анатомията на вашия прасец. Това са доста тревоги.

 1. Самоизолация.

Хората сме социални същества и се нуждаем от други за емоционално щастие. Дори интровертните личности се нуждаят от компания за да бъдат щастливи. Твърде много изолация води до притеснение, отрицателни мисли и дори до депресия.

 1. Перфекционизъм.

Необходимостта нещата да бъдат винаги идеални води до тревога и стрес. Перфекционистите изпитват големи трудности в това да се успокоят и да се отпуснат. Този стрес би могъл да доведе до серия психични разстройства и емоционални проблеми.

 1. Гледане на прекалено много телевизия.

Всеки час, в който гледате телевизия е загубен час за по-интересните и обогатяващи действия.  Не прекарвате време със семейство и приятели си, пълните се с негативни емоции и се подлагате на подсъзнателните послания на рекламодателите.

 1. Прекомерните размисли и тревоги.

Имаме навика да пускаме отрицателни мисли в нашето съзнание. Разрешаваме им да се вкореняват и да създават вътрешен хаос. Можем да заменим лоши навици като прекомерно размишляване и тревога с положително мислене и положителна нагласа.

 1. Да планираме целия си живот.

През живота си прекаляваме със задачи, задължения и планове, които ни карат да препускаме от едното в другото с немислима скорост. Без никакво  свободно време за почивка и презареждане на батерията, ние оставаме в свръхактивно състояние, което ни изтощава.

 1. Разхвърляно работното място.

Разхвърляното работно място въздейства върху вашето съзнание. Ще си го подобрите като съберете тези вещи. Разхвърляните вещи действат разконцентриращо, потискащо и ви правят нещастни. Спасете се от този навик и ще усетите приток на енергия и ще си подобрите работата.

 1. Взаимоотношенията с негативно настроени хора.

Най-големият ви унищожител на енергия в живота биха могли да бъдат определени хора. До такава степен свикваме с неприятно им държание или тяхната нагласа, че ги оставяме да продължават и ги търпим. Толерирането им бавно ви изморява и кара да бъдете стресирани.

 1. Желанието да угодим.

Смятаме, че щом угодим на другите, тогава всички ще бъдат доволни и ще предотвратим неудобното положение, при което някой ще се чувства разочарован или ядосан. Но жертваме собственото си себеуважение и щастие за това и съответно си намаляваме емоционалната енергия.

 1. Нуждата от мнението на околните. 

Ако не се чувстваме сигурни в нашата преценка, започваме искаме одобрение от останалите като ги питаме за мнението им. Този навик изисква много енергия и предизвиква допълнителен стрес от неувереност. Започнете самостоятелно да взимате малки решения за да се откажете от търсенето на одобрение.

 1. Прекомерното внимание на притеснителен симптом.

Когато има симптом, който не може да си обясните, вие започвате да го преглеждате постоянно. По този начин губите енергия в притеснения и тревоги. Спасете се от този вреден навик като посетите лекар, ако симптомът не изчезне до една седмица.

 1. Прекомерното внимание към външния вид.

Когато се самонаблюдавате във външния си вид, започвате да се оглеждате многократно в огледала за да бъдете спокойни. Енергията, която губите в това да си припомняте за това действие единствено влошава енергията, нужна за да се притеснявате за външния си вид.

 1. Будуването нощем.

Будуването нощем ни нарушава цикъла на съня и кара да се чувстваме изморени през деня. Недоспиването не само изпива енергията, но и води до куп болести. Липсата на сън пречи и на сетивата и преценката ни.

 1. Късното ядене през нощта.

Похапването късно през нощта вреди на съня и на храносмилането. Това до допълнителни калории и до напълняване в резултат на нарушението на метаболитния цикъл.

 1. Работата до късно.

Сигурно смятате, че като работите до късно ще подобрите вашата продуктивност. Но всичко трябва да бъде умерено. Работенето до късно би могла да се отрази над вашия сън, креативност, взаимоотношения и над вашето здраве. Създайте си навика на балансирания живот като си тръгнете от работата в разумно време.

 1. Заседнал начин на живот.

Твърде много плануване, стрес и умора в резултат на други лоши навици могат да ви докарат до заседнал начин на живот. Чувстваме се зле, губим мотивация и се отдаваме на мързела вместо на тренировките. Такъв начин на живот крие безброй опасности за вашето здраве.

 1. Съгласявате се, когато искате да откажете (или обратното).

Този навик се дължи или на желанието да угодим или на мързела ни. По-бързо е да отговорим без да се замислим. Ала, после съжаляваме.

 1. Мислим най-лошото.

Постоянно да се страхуваме да не се случи нещо лошо е непоносим навик. Ние сме в непрестанен стрес. Това уврежда нашето физическо и психично здраве.

 1. Караници с нашата половинка.

Щом се чувстваме стресирани или некомфортно ни е най-лесно да нападнем най-близките ни хора. Води до краткотрайно облекчение, но истината е, че предизвиква още повече стрес и разбива енергията ни.

 1. Яденето на вредни храни.

Вредните храни нямат почти никаква хранителна стойност. Повечето от тях ни пълнят с калории и водят до зависимост от тези храни. Те не ви дават енергия – те я изсмукват.

 1. Купуването на твърде много кафета.

Хем прекалявате с кофеина, хем харчи прекалено много. Това не е енергийна комбинация.

 1. Клюкарстване.

Навярно се чувстваме хубаво, когато говорим лошо за някой, но рано или късно ни се връща. Във формата на чувство за вина, загуба на доверието на околните или отмъщение. Клюките е негативно, а негативните неща отнемат енергия.

 1. Да се отказвате отрано.

Не бива да се отказваме щом нещата станат напечени. Ако имате навик да се отказвате прекалено бързо ще загубите себеуважението и увереността си.

 1. Да реагирате без да се замислете.

Не винаги реагираме подобаващо. Най-вече, когато сме пред емоционална ситуация. Внезапна гневна и защитна реакция носи със себе си чувство на унижение и допълнителни проблеми и навярно ще съжалявате за нея.

 1. Да бягате от конфронтациите.

Навярно смятате, че като избягате от конфликта си спестявате енергия. Всъщност само забавяте проблема. Нужна ви е енергия за да прецените как да се изправите срещу дадена ситуация.

 1. Лъжи.

Те са противното на честността. Карат ви да чувствате срам, вина и тревожност. Всички тези чувства намаляват енергията ви. Ако постепенно лъжете ще развалите доверието, което другите са изградили във вас.

 1. Излишното харчене.

Причинявате си малки тревоги, притеснение и вина като харчите повече от това, което може да си позволите.

 1. Приемането на невъзпитано държание.

Възможно е вашите роднини, деца или колеги да се отнасят с вас с неуважение. Приемането на тази ситуация води до загуба на личното ви пространство и самоуважение, което изсмуква енергията ви.

 1. Неоправено легло.

Дребен детайл, но неоправеното легло отнема от енергията на стаята. Изглежда немърливо и неорганизирано. Оправете си леглото и започнете деня на чисто.

 1. Работата по време на ваканция.

Ваканцията е за възвръщане на енергията и баланса в живота ви. Дори и да си обичате работата, си починете от нея за да може напълно да се презаредите.

 1. Преструвате се, че всичко е наред, а не е така.

Това е по-лошо от бягането от конфронтация. Прикривате си чувствата и се правите, че ги няма. Това отрицание води до емоционална тревога, която изсмуква енергията и щастието ви.

 1. Приемате всичко лично.

Чувствата ви надделяват, станало ви е навик да бъдете засегнати. Потърсете друга причина. Може би сте твърде чувствителен и трябва да се адаптирате към по-малко чувствителния свят за да не ви нараняват чувствата постоянно.

 1. Носенето на неудобни дрехи.

Риза с етикет, от който сърби.  Прекалено тесни панталони. Анцуг, който ни кара да се потим. Навярно изглеждате страхотно и професионално, но от дрехите си ще полудеем. Защо ще търпите това да ви дразни? Нека носенето на удобни дрехи, с които пак ще изглеждате добре, да ви стане навик.

 1. Концентрация в миналото или бъдещето.

Първото може да доведе до чувство на съжаление или нещастие. Второто до изисквания или тревоги. Впрегнете енергията си в сегашния момент. В сегашната ви задача. Тук ще откриете цялото си щастие и енергия.

Превод: Георги Михайлов
Източник:   liveboldandbloom.com
Основна илюстрация: Norvile Dovidonyte
Илюстрации: Facebook