Автор: Анна Грудева

Stephen_Hawking.StarChildДокато събирах материали в  главата ми се прокрадна една идея, мечта как всички народи изхвърлят оръжията си, превъзмогват различията си и се изправят в истинската си мощ – интелектуалната. И тази идея не бе ми внушена от някоя врачка или луд, а от  един учен.

Когато през 8  януари 1942 г. се ражда Стивън Хокинг той е напълно нормално момче – учи, спортува, не проявява никакви особени дарби. Приет е в Оксофордиският университет да следва  физика въпреки желанието му да го приемат с математика. Когато завършва той  отива в Кеймбридж, за да направи проучвания върху космологията. Негов ръководител бил Денис Сциама, въпреки  че се е надявал да е Фред Хойл, който работел в Кеймбридж. След като получава  докторската си степен става асистент, а по късно и старши асистент в Gonville  and Caius College. След като напуска института по астрономия през 1973 г. Стивън се премества  в департамента по приложна математика и теоретична физика и от 1973 г. заема поста на  луциански Професор по математика.
Живее и учи нормално, докато един  ден, когато е на 21 години болестта му – амитрофична латерална склероза – не го приковава на инвалиден стол и  обездвижва цялото му тяло. По късно изгубва и гласа си. Лекарите не му дават  повече от година – две. Но той не се отказва от своите проучвания и постига  всичко на инвалидна количка.
Но трудно можем да наречем такава  забележителна личност инвалид (от англ. – in-valid – не-валиден), защото  яркостта на неговите постижения омаловажава факта за неговото заболяване.
В списание „Българска Наука” ще ви  представим интервюто при гостуването на Стивън Хокинг в шоуто на Лари Кинг:

Stephen_Hawking.lmunich1

Лари Кинг: Стивън, кое е най-голямото ти постижение?
Стивън Хокинг: Доволен съм, че напреднахме в проучванията и разбиранията  си за черните дупки, началото и края на времето. Аз почти казах, че има „навеси”  от светлина над черните дупки, но може би метафората не е подходяща.

KING: От малък ли имахте влечение  към науката? Бяхте ли гениално дете?
HAWKING: Всички деца задават въпроси.  Как работят нещата? Защо са така както са? Но докато те растат решават, че тези  въпроси са глупави или че няма отговор. Аз просто съм дете, което никога не е  пораснало. Все още продължавам да задавам тези въпроси. Очевидно  намирам и отговори.

KING: Имате ли си наставник?
HAWKING: Имах множество от добри  учители и няколко не толкова доби, но никой от тях не можеше да се нарече мой  наставник. Най-близкото до това може да се каже, че е Роджър Пенроуз, чиито  работи ме „открехнаха” за големия взрив и черните дупки. Но той е повече колега,  отколкото наставник.

KING: Професоре защо избрахте  точно тази област на изследвания? Защо физика?
HAWKING: Баща ми беше  изследовател на тропическата медицина, затова аз израснах с убеждението, че да  си природоизследовател е нормално. Но чувствах, че биологията е твърде неясна,  затова се насочих към точните закони на физиката, който изучават вселената,  защото това беше основата на всички науки. Баща ми беше разочарован че не  кандидатствах медицина, но беше удовлетворен когато сестра ми стана лекар.

KING: Вие, професор Хокинг, сте наричан най-интелегентинят човек на земята. Какво е чувството да  чуеш нещо такова? Съгласен ли сте с това?
HAWKING: Това е медийно преувеличение. Вестниците имат онези глупави списъци за Най-нещо-си хора. Напоследък ме класират за вторият най-интелигентен човек във Великобритания, но пръв е Ричард Брансън.

KING: Професоре, продължителността на живота на човек болен от АЛС е максимално 2 години. Вие  сте болен вече 21 години. Как ще обясните това?
HAWKING: Изглежда че АЛС е  състояние което е резултат от различни причини. Разновидността на моят тип АЛС може да е по-различен от общоприетия, който убива за 2-3години. Може би АЛС е причинена от лошо абсорбиране на витамини. Жена ми казва, че аз съм извънземно преди да си взема витамините.

bbclinton

KING: Как изглежда денят Ви професоре?
HAWKING: Начинът ми на живот е  що-годе нормален, само че се нуждая от повече помощ за повечето неща и рутини, като ставането или яденето. Безкрайно съм благодарен за търпението и помощта на жена ми и съм щастливец, че мога да си позволя медицински сестри, който също да ми помагат.

KING: Как се справяте с неизбежността, че един ден ще изгубите способност да комуникирате?
HAWKING: Ние всички сме изправени  пред неизбежността на смъртта един ден. Докато съм жив ще намирам начин да  комуникирам.

KING: Когато Стивън Хокинг какзва, че ще комуникира трябва да му вярвате. През 1985 година пневмония почти го  довършва. Докторите му правят разрез в гърлото, поставят тръбичка в трахеята му,  за да може да диша. Спасили са животът му, но не и гласа му. Но все пак, както  чувате, човекът говори.
HAWKING: За известно време можех  да комуникирам единствено, като движех очните си ябълки сочейки букви от  азбуката. Това беше доста бавен и ограничаващ метод. Не можех да водя разговор, камо ли да напиша научна работа. Слава богу, имах достатъчно движение на ръцете да мога да натискам и превключвам светкавично бутон в ръката си. Това  контролираше компютърна програма, в която курсора можеше да селектира думи от  списък и да ги изписва на екрана. Когато изградях това, което исках да кажа, го трансформирах в реч чрез гласов синтезатор.

KING: Какво мислиш за филма „Добрият Уил Хънтинг”? Можеш ли да се оприличиш на главния герой, нещо като гений?
HAWKING: Много се радвах да видя  филм за истинската интелектуална борба, но не бях впечатлен от главния герой. Той поставяше откритията си като прости математически трикове и не беше  удовлетворен от тях. При мен е различно – когато открия нещо, което не съм  знаел до сега, това е най-прекрасното усещане. Като секса, само че трае  по-дълго.

KING: Казвате, че има възможност 50 на 50 вашата теория на стринговете да бъде доказана до края на този век. Какво представлява стринговата теория?
HAWKING: През 1980 г. казах, че мисля, че  има 50% шанс да разкрием Постоянната теория до 20 години. Стринговата теория трябва  да е един аспект от тази Постоянна теория. Въпреки че сме напреднали много от  тогава, все още нямаме пълна Постоянна теория на вселената. Както и да е, аз смятам,  че все пак има възможност през следващите 20 години да я открием. Но тези 20  години започват от сега.

KING: В търсенето на Постоянната  теория ти помага супер компютър наречен Космос. Живее в Кеймбриджкия  университет. Неговата задача? Нищо повече от това, да проследява произходите на  вселената. Говорим за вглеждане много назад. Учените изчисляват, че вселената е  на около 15 милиарда години.
HAWKING: Мисля, че всички искат  да знаят от къде е дошла вселената и как се е зародила. Космос може да ни  помогне да намерим отговорите на тези въпроси. Надявам се, че когато разберем  как се е зародила вселената, ще разберем кога е започнала да се заражда и даже  защо.

KING: Какъв съвет бихте дали на  едни интелигентни млада жена или мъж, които градят кариера? Бихте ли препоръчал  наука и проучвания? Ако можехте да започнете работата си отново сега бихте ли?
HAWKING: Мисля, че науката и  проучванията са повече от задоволяващи от това да правиш пари. Но ако аз  започвах сега бих избрал по-скоро молекулярна биология пред космология. Може и  да открием основните закони, по които се е зародила вселената, но никога няма  да разберем сложността на съществуващите биологични системи.

sep04-lead

KING: Професор Хокинг, кое е за  вас най-важното откритие на това хилядолетие?
HAWKING: Мисля, че откриването на  печатницата беше пробив за човешката раса. Това означавало, че информацията и  откритията можели да бъдат разпространявани по цял свят и не само от човек на  човек, от уста на уста, или ръчно преписано. Световното разпространение дори  довело до напредване в технологиите и науката. В наши дни печатното слово малко  по малко се измества от интернета.

KING: Каква очаквате да е  най-голямата промяна в бъдещият ни начин на живот?
HAWKING: Мисля, че генетичното  инженерство с хора ще настъпи независимо дали го искаме или не. Ще  промени вижданията ни за това какво е човек, но това ще бъде постепенна  промяна, защото има толкова много неща, които не знаем и това ще отнеме време  на хората да пораснат. Няма да се променим много през следващите 100 години, но  може би след това.

KING: Професоре, какво е  космология?
HAWKING: Космологията е наука,  която изучава цялата вселена, произхода й, еволюцията и бъдещата й съдба. Това е  фонът на живота ни.

KING: Стивън, за коя област от  проучванията ви се знае най-малко?
HAWKING: Чувствам, че сме на милиметри от  Еднаквата теория, но има вероятност и да сме на светлинни години, или, още  повече, да сме в грешната посока. Ако имах право на едно желание, бих си  пожелал да разбера дали се движим в правилната посока.

KING: Какво е черна дупка?
HAWKING: Черната дупка е място,  където гравитацията е толкова силна, че светлината не може да се измъкне. Или  поне хората си мислеха, че светлината не може да излезе от черната дупка докато  не им показах, че Принципа на Несигурността от квантовата механика й позволява  да „изтича” малко по малко. Някои хора наричат това Хокингова Радиация.

KING: Професоре, знаете ли кога е  започнала вселената и знаете ли кога ще завърши?
HAWKING: Имаме доста добри  доказателства, че вселената се е образувала при Големия Взрив, преди около 15  милиарда години. По-несигурни сме как ще завърши, но наблюденията ни навеждат  на мисълта, че вселената ще се разширява до безкрай.

KING: Вярвате ли, че има живот на  други планети?
HAWKING: Често казано, животът на  земята се образува доста скоро след оформянето на Земята, преди 4,5 милиона  години. От друга страна, интелигентният живот е голяма рядкост. Тепърва  трябва да бъде открит на Земята.

KING: Вярвате ли в 6-то чувство,  духовен свят, друго ниво на съществуване?
HAWKING: Не вярвам в 6-то  чувство, ако имате в предвид екстрасенсни възприятия. Това би било в разрез с  убежденията ми, че вселената е построена на физични закони. Духовните стойности  са в друга част на физическата вселена.

KING: Вярвате ли в Господ?
HAWKING: Да, ако говорим за онзи  Господ, въплъщаващ законите, по които е устроена вселената.

KING: Оптимистично или  песимистично сте настроен за бъдещето?
HAWKING: Виждам голяма опасност за бъдещето  ни. Но съм оптимист. Очаквам да намерим път напред.

KING: Кое е най-голямото предизвикателство,  което трябва да преодолеем?
HAWKING: Най-голямото препятствие  за човешката раса са нейните агресивни инстинкти. По времето на пещерния човек  това е давало определени предимства за оцеляване и ние сме били „приковани” към  това от Дарвиноия естествен подбор. Но с атомните оръжия те заплашват да ни  „изтирят” от лицето на Земята. Нямаме време за Дарвинова еволюция, за да  премахнем агресията си. Трябва да използваме генетично инженерство.

KING: Кое е най-голямото ви  притеснение за обществото?
HAWKING: Най-голямото ми  притеснение е нарастването на популацията. Ако продължи със същата сила до 2600  година ще се бутаме рамо до рамо. Нещо трябва да се случи и не искам да е беда.

KING: Мислите ли, че ще открием  панацеята (лекарство за всички болести)?
HAWKING: Ние вече сме способни да  излекуваме повечето болести от миналото. Но освен ако не станем безсмъртни ще  сме обречени да умираме от нещо. Можем да удължим живота си, но може би е  по-важно да подобрим качеството му.