project-sunroof_google

Защо е направен проекта?

Тъй като цената на слънчевите панели поевтинява и тенденциите в бъдеще са да стават все по достъпни кара много хора да ги инсталират по покривите на домовете си. Така всяко домакинство със слънчев панел би спестило много разходи за електричество. Идеята на проекта е да направи този процес още по-достъпен и разбираем.

Проекта използва данните, които Google вече притежава чрез многото си приложения и дава информация на всеки потребител каква енергия би генерирал в собствения си дом и колко пари това би му спестило.

Как работи?

След въвеждане на своя адрес приложението показва вашата къща през Google Maps и заедно с базата данни на Google показва индивидуален анализ за вашия покрив и каква енергия би генерирал.

Показания резултат е за една година и колко слънчева светлина огрява вашият покрив.

Данните се взимат от въздушни снимки и карти на Google, 3D модели на покрива, сянката, която има около къщата (дървета и сгради), история на температурата, облачността и каква е била слънчевата енергия за определен период от време.

 В момента проекта работи само в Бостън, Сан Франциско и Фресно. Идеята е първо да обхване цяла Северна Америка и тогава останалите континенти.

Видео, което обяснява проекта: