Изображение: Yingliang

Учени откриха следи от 5-метров раптор, което оспорва досегашните представи за размерите на този вид.

Следите са открити в провинция Фудзиен в югоизточен Китай от международен екип от изследователи, като палеонтологът д-р Антъни Ромилио от Лабораторията за динозаври към Университета на Куинсланд предоставя подробен анализ.

„Когато хората се сетят за раптори, най-вероятно си представят тези от филмите за Джурасик Парк – мускулести агресивни хищници с размерите на човек“, казва д-р Ромилио.

„Но тези следи са оставени от много по-стройна и по-интелигентна група от семейството на Велоцирапторите, известни като Троодонтиди, появили се в края на Юрския период преди около 95 милиона години.

„Този раптор е бил дълъг около 5 метра с 1,8 метра дълги крака, което далеч надхвърля размера на рапторите, изобразени в Джурасик Парк.

Представете си нещо подобно да се препуска към вас с пълна скорост!“

Следите са открити през 2020 г. от изследователски екип, ръководен от доцент Лида Син от Китайския университет по геология.

Разкрити са следи от различни динозаври, включително двупръстите следи, характерни за раптори. Д-р Ромилио казва, че следите са били сравнени с други известни двупръсти динозавърски следи от цяла Азия, Северна и Южна Америка и Европа.

„Открихме, че този тип следи е с отчетлива форма, което го прави доста уникален“, казва той.

„Концепцията за големи Троодонтиди едва наскоро се появи в палеонтологичната общност.

„Кости, открити в Аляска, намекват за тенденция към гигантизъм близо до древния полярен кръг, район с потенциално по-слаба конкуренция между видовете поради продължителни периоди на полярни нощи.

„Но нашите открития предполагат, че тези раптори гиганти са бродили много по-на юг и са били по-широко разпространени.

„Интересното е, че някои от членовете на нашия изследователски екип са работили и върху най-малките динозавърски следи в света – следи от раптори в Южна Корея, които са само сантиметър дълги.

„Това просто показва невероятния размерен диапазон сред рапторите, подчертавайки тяхната адаптивност и биологично разнообразие.“

Типът следи е наречен Fujianipu в знак на почит към провинцията, където са открити (провинция Фудзиен в Китай).

Научната статия е публикувана в iScience – Cell Press: https://doi.org/10.1016/j.isci.2024.109598

Източник: https://www.uq.edu.au/news/article/2024/04/gigantic-jurassic-raptor-footprints-unearthed

Из форума:

>> Динозаврите

>> Динозавърски новини