Едва ли има българин, който да не е наясно с успехите на нашата родина в индивидуалните спортове. Традиционни спортове като вдигане на тежести, бокс, борба (и класическа, и свободна, и женска). Няма да ни стигне денят, за да изброим всички медали, било то от Олимпийски игри, Световни и Европейски първенства, Балканиади и прочее, които през годините са висели на вратовете на нашите атлети. Осланяйки се на фактите, можем съвсем съвестно и безпроблемно да заключим, че българинът и българката си остават най-силни в индивидуалните дисциплини, дори във времена, когато колективните спортове са далеч по-популярни, комерсиални и по-високо заплатени, разбира се.

Макар да сме далеч от успехите ни през миналия век, то в наши дни постиженията ни в индивидуалните спортове също не са за подценяване. Новият век ни донесе редица успешни тенисисти, което превърна този красив спорт в един от най-често практикуваните в България. И това за има-няма две десетилетия. Спортните успехи на нашите спортисти са повод за национална гордост и именно тук идва работата на добрите спортни журналисти, които са задължени (морално и професионално) да отразяват достиженията и резултатите на нашите момчета и момичета, които ни прославят надлъж и на шир. В сайта на Nostrabet може да научите още за най-елитните спортни успехи и постижения на родните атлети. Порталът разполага с богат информационен поток, който следи всичко най-важно и любопитно от световната и родната сцена.

Без никакво съмнение, тенисът е един от най-практикуваните и любими индивидуални спортове на българите. Както вече споменахме, играта с жълтата топка се комерсиализира изключително в последните 20-25 години на наша територия, а вина за това имат успехите на големите ни тенисисти. Започвайки от сестрите Магдалена и Мануела Малееви, преминем през Цветана Пиронкова и Виктория Томова и стигнем до двете ни гордости при мъжете Григор Димитров и Димитър Кузманов. Няма как да не обърнем специално внимание на Григор Димитров, който със сигурност е един от най-най-известните ни професионални спортисти по целия свят. В страната за последните 10-15 години се появиха десетки клубове по тенис, в които се подготвят и тренират стотици деца. На аматьорско ниво играта също търпи сериозно развитие, имайки предвид заетостта на платените игрища в големите градове като София, Пловдив, Бургас и др.

На второ място няма как да сложим нещо друго освен бокса. „Сладката наука“, както е известна по целия свят, си остава един от най-почитаните и известни спортни дисциплини у нас. Малко неща на този свят донасят толкова адреналин, красота, умора и болка в едно. За разлика от тениса, боксът по нашите географски ширини е „старо куче“. Първият медал от Олимпийски игри за България печели легендата Борис Георгиев-Моката през 1952 г. в Хелзинки, Финландия. По време на втората половина на 20-ти век българският аматьорски бокс е един от най-доминиращите не само в Европа, но и в целия свят. Преспокойно мерим сили с школи като руската, американската, кубинската. В наши дни боксьорите ни не могат да се похвалят с тези успехи, но пък успехите на Кубрат Пулев на профи ринга го правят един от най-успешните ни атлети за всички времена.

Борбата е спортната дисциплина, която преспокойно може да бъде синоним на България. С изключение на вдигането на щанги, където сме били световна величина, в никой друг спорт нямаме толкова дълбок елит – започвайки от иконата на българската борба и световния кеч Дан Колов и стигнем до наши дни, където жени като Евелина Николова и Тайбе Юсеин донесоха последните ни медали от Олимпийски игри. В границите на България едва ли има повече зали и спортни клубове от тези по борба, а това говори достатъчно за популярността на древният спорт у нас.