България винаги е била сила в отборните спортове не само на Балканите, но и в Европа. Последните няколко десетилетия може да не са най-добрите за популярните спортни дисциплини, но през втората половина на 20 в. родните клубни и национални отбори във футбола, баскетбола, волейбола пишат своята богата история с множество победи и триумфи над елитни европейски и световни съперници. И макар професионалният спорт у нас в момента да не е в най-цветущото си състояние, то интересът на обикновения българин да гледа и да практикува любимия си спорт си остава на много високо ниво.

Чудесен пример за това са все по-големият брой аматьорски клубове, лиги и първенства, които събират стотици спортуващи от цялата страна, без значение дали става въпрос за футбол, баскетбол или волейбол. За големия интерес на българина към отборните спортове говори и все по-големия брой различни спортни дисциплини, които се предават по телевизията и по интернет. Това, очаквано, води и до нарастване на желаещите да пробват своите умения в предсказването на резултати. В родните онлайн сайтове за залагане има изобилие от всякакви български и международни спортни събития, а можете да кликнете тук за още информация по темата.

В България има един спорт, който е над всички останали и това, разбира се, е футболът. Най-популярната игра в света е най-практикуваният, най-следеният, най-наблюдаваният и най-традиционният отборен български спорт. Именно и това е причината на него да се обръща най-голямо внимание и от онлайн букмейкърите, които предоставят на своите клиенти възможност да следят и да залагат на мачове от десетки европейски и световни първенства и турнири. Не е и случаен фактът, че мнозина от родните футболни отбори си партнират с известни букмейкъри, генерирайки интерес и доходи не само на себе си, но и на спонсорите си.

На второ място ще сложим баскетбола. Красивият спорт с оранжевата подскачаща топка има дълбоки корени у нас. Първите сведения за появата на изобретението на д-р Джеймс Нейсмит у нас е от 1912 г. Седем години по-късно е учредена и секция по баскетбол към клуб Академик, което се явява и официалното начало на играта у България. Имаме три участия на Олимпийски игри от средата на миналия век, а през 1957 г. националният отбор на България печели сребро от Европейското първенство.

Следващата позиция няма как да бъде запазена за нещо друго освен за величието на волейбола. България има много богати традиции в колективния спорт, който води началото си от САЩ. Българската волейболна федерация е втората в света след тази на Чехословакия. В родното първенство днес се състезават 16 отбора от цяла България, а също така има и турнир за Купата на България. Националният отбор по волейбол има сребърен медал от Олимпийските игри през 1980-та и две четвърти места през 1972-ра и 2012-та.

Нашият своеобразен Топ 4 на най-комерсиалните колективни спортове в България ще завършим с хокея на лед. Този спорт днес се радва на особена популярност, която обаче повече се дължи на чуждестранните първенства и най-вече на Националната хокейна лига на САЩ и Канада, отколкото на нашето собствено първенство. Въпреки че в Държавното първенство при мъжете се състезават 5 отбора, при юношеските формации има по-голяма конкуренция и повече отбори, което можем да си обясним с все по-нарастващия интерес към дисциплината у младите. Хокеят на лед е един от най-често залаганите спортове заради интригуващата същност и правилник на играта.