Четири японски тайни за разкошна фигура

Когато се преместих да живея в Токио, аз тежах с 20 кг повече от нормата ми. Споделих проблемите с теглото си с моя съседка японка, а тя ме посъветва да си взема топла вана. Тази идея ме наведе на мисълта, че тя на нея са й известни тайни, свързани с отслабването, за които аз не подозирам. До тогава пазех диети, мъчейки се да достигна до идеалните си килограми с глад и 2-часови тренировки. Стараех се да не ям десерти, но се дразнех и губех всякаква мотивация. В Япония промених отношението към тялото си и това ми помогна да загубя 30 килограма почти без усилия. При това го направих, без да се стремя към тази цел. Просто се обърнах към тялото си, което беше изморено от моето броене на въглехидрати, калории и факта, че ние не го слушаме. От този разговор с моята съседка минаха 7 години и сега аз помагам на хората да живеят правилно с помощта на източната мъдрост. Ето и 4 правила, които без усилие може да внедрите в живота си и ще усетите благодарност на тялото ви. А и загуба на теглото.

  1. Ако тренираш като сумист ще изглеждаш като сумист.
Четири японски тайни за разкошна фигура
Тренировка
Снимка: pinterest.com

Когато научих тази тайна, аз въздъхнах с облекчение. И въпросът съвсем не е в това, че аз тренирах прекалено много. Сумистите пропускат закуската, като я заменят със силова тренировка, след това изяждат обяд, лягат да поспят, а когато станат повтарят всичко отново.

Аз тренирах като луда и огладнявах като хищник, а когато най-после си разрешавах да хапна, изяждах огромни порции „здравословна храна“. След тежка тренировка и вечеря, веднага ми се доспиваше и в крайна сметка аз работих над мускулите си, които след това затрупвах с храна. Всичко това е излишно. Спокойното дишане дава сигнал на тялото, че всичко е наред и той може равномерно да унищожава мастните клетки. Състояние на стрес, в което изпада тялото след тежка тренировка, системното „здравословно“ преяждане след това, изпращат послания на мозъка, че загубата на енергия е прекалено голяма, а най-лесно ще я набави след още повече ядене и по възможност нещо „сладичко“. Намалете темпото, ако усетите нечовешкия глад. Така не си помагате, това е сигурно.

Четири японски тайни за разкошна фигураСнимка: facebook.com
  1. Топлината – това е живот.

Хранителната енергия – това е едно от направленията в диетологията, което напомня, че топлината носи живот, а храната от своя страна е енергия, която употребяваме, за да живеем. Продуктите, които съзряват през лятото, помагат на тялото ни да се охлажда, а тези, които приемаме през зимата съдържат повече калории и задържат топлината в тялото ни. Много диетолози съветват да се употребяват повече сурови плодове и зеленчуци, а преобладаващо да избираме зеленолистни. Това е безспорно полезно, но при употреба на много сурови зеленчуци, тялото ни изстива и иска повече храна, за да се стопли. Зеленчуци на скара са много добър вариант, или варени и задушени. Витамините в тези зеленчуци не се чубят, а от своя страна, организмът не се изстудява и запазва чувството за ситост за по-дълго.

Вода
Вода
Снимка: pinterest.com
  1. Пиенето на вода по време на хранене е вредно.

В Япония никога не пият, докато се хранят: първо, защото течността охлажда тялото и предизвиква допълнителен глад, а второ, защото храната действа лошо на храносмилането. Учените обясняват това, че водата намалява киселината, произведена от стомаха ни, за да разгради храната. Така действието на стомаха се забавя, а организмът трябва да произведе киселината отново, губейки повече енергия и оставяйки у нас усещането за повторен глад.  Насищането на организма с течности може да стане под формата на бистра супа или поне да не пиете кафе с цигара по време или след хранене. И двете обезводняват организма ни.

разкошна фигура
Гореща ванна
Снимка: meggielynne.tumblr.com
  1. Горещата вана удължава живота.

Няма начин да не сте забелязали колко отпочинали се чувствате след гореща вана. Мускулите се отпускат, кръвта циркулира по-бързо и въпреки леката умора, организмът ви се чувства страхотно. Научете се да приемате вана по-често от 2 пъти в месеца и това ще изчисти кожата и ще подобри храносмилането ви. Японците пълнят ваната до нивото на сърцето, по-високо ниво на водата не е полезно и е повишава кръвното. Температурата на водата следва да бъде 38–40 °С, идеална за подобряване на кръвообращението.

Ние сме свикнали, че отслабването е борба с калориите и мнозина ще сметнат тези съвети за доста странни. Но погледнете как изглежда средният японец – цялата нация е слаба и здрава прекрасно до дълбока старост и е известна със своето дълголетие. По-добро доказателство от това няма.

Разгледайте още:

11 тайни на красотата от различни части на света