Вода

Животът на нашата планета тръгва от водата. И не случайно учените се опитват да открият поне белег на наличие на вода на другите планети, за да докажат, че на тях има живот. Няма защо да ви убеждаваме в наличие на ползи, които водата оказва върху нашия организъм – здравето, красотата и фигурата ни. Имаме нужда от нея, не само за да утоляваме жаждата, но и за да зареждаме целия организъм и да му помагаме да функционира добре. Ето и 10 причини, които ще ни обяснят защо е нужно да пием много вода и как тази течност влияе на органите ни.

  1. Водата подобрява и подмладява кожата ни

Съвременната жени харчи огромни суми, за да открие подходящата козметика за кожата си. Мнозина изобщо не обръщат внимание на предупрежденията на лекарите и диетолозите, които без умора повтарят – водата е най-ефективна и евтина козметика. Ежедневната консумация на вода, благоприятно се отразява на действието на клетките и омекотява кожата отвътре навън, като я предпазва от изсушаване и повишава нейната еластичност.

  1. Водата ни помага да се пречистим от токсини, излишни килограми и други вредни вещества

Редовната употреба на вода подобрява работата на храносмилателната система. Не случайно при отравяне лекарите препоръчват поглъщане на голямо количество течност, преминавайки през естествения филтър на организма ни – бъбреците – водата подобрява работата им и помага на целия организъм да се пречисти. Следователно доброто функциониране на бъбреците, зависи изцяло от количеството погълната прясна вода.

  1. Вода понижава риска от сърдечен удар

Учените доказаха, че рискът от сърдечен удар зависи пряко от количеството прясна вода, което изпивате всеки ден. Хората, които пият поне 5 чаши вода, имат много по-голяма вероятност да не получат сърдечен удар, отколкото онези, които не изпиват и половината.

  1. Водата подобрява работата на мускулите и ставите

Молекулите на водата могат да бъдат открити в състава на много течности, вкл. и в тази, която изпълнява ролята на „смазка“ за нашите стави и мускули. Професионалните спортисти, които знаят какво е голямо натоварване, прекрасно знаят, че недостиг на вода може да доведе до мускулни спазми. Важното в случая е, че водата трябва да се употребява и по време, и след тренировките, защото тя помага на организма да се възстанови след натоварването.

  1. Водата – източник на енергия

В резултат на ежедневни физиологически процеси на организма, средностатистическия човек губи около 10 чаши вода. Обезводняването настъпва, когато в следващото денонощие не погълнете същата доза, а реакцията на организма е главоболие, умора и нервност.

  1. Водата – подпомага храносмилането

Водата активно участва в процеса на храносмилането, разпада на храната и извличането на полезни вещества от нея. Същевременно тя пренася белтъци и въглехидрати в кръвоносната система.

  1. Водата – подобрява имунната система

Течността намалява риска от инфекции и заболявания. Хроническо обезводняване е заболяване, което се появява при систематичен недостиг на вода в организма. Това понижава клетъчната активност, спадане на имунната система и възникване на редица заболявания.

  1. Водата регулира температурата на тялото ни

Водата охлажда организма ни и му действа като „климатик“. Въпреки множество реклами, в които спортистите пият газирани напитки след тренировките си, истината е, че нито един спортист няма да избере друго освен прясна вода след тренировката си.

  1. Водата помага за обмяната на белтъци, мазнини и въглехидрати и спомага за изграждане на мускулите

Както вече споменахме, недостигът на вода в организма ни води към обезводняване и забавя синтезирането на просто белтъци (протеини), които участват в изграждането на мускулите. От синтезирането на белтъците зависи и натрупването на излишните килограми в тялото ни.

  1. Водата влияе на цялостното състояние на организма ни

Припомнете си, че при грип или настинка лекарите ни съветват да пием повече течности. Това не е просто фраза, която медицинските лица повтарят. Водата контролира температурата ни, помага ни да се преборим със сухата кашлица и помага на организма да изхвърли бактериите. По един или друг начин.