proba

Според геохимици от UCLA (University of California – Los Angeles) живота на Земята е съществувал преди 4,1 милиарда години, което е 300 милиона повече от предишните изследвания.

Това означава, че живота се е за формил малко след образуването на планетата ни преди 4,54 милиарда години.

Изследването е публикувано онлайн в издание на американската National Academy of Sciences. 

Според Марк Харисъм, съавтор на изследването подобно изказване преди 20 г. щеше да е еретично в науката, тъй като преди 3,8 милиарда години някой не може да си помисли за живот на нашата планета.

Според него живота на Земята е започнал почти мигновено, с подходящите „съставки“, живота може да се образува много бързо.

Новото изследване показва, че живота е съществувал преди масивната „бомбандировка“ в Слънчевата система, същата която създава кратерите на Луната преди 3,9 милиарда години. Това означава, че след такъв катаклизъм живота се е зародил на ново и то много бързо.

Изследвания направени последните години показват, че Земята не е била адски суха, вряща планета, а тя е приличала повече на днешния си облик отколкото на вряща топка от лава.

Учените са изследвали над 10 000 цирконови блока от Западна Австралия. Циркона се образова от разтопени скали или магма, те са тежки и трайни минерали, като често се използват за имитация на диаманта. Цирконът е минерал с химическо наименование циркониев силикат и химическа формула ZrSiO4, полускъпоценен камък

Важна част за изследването е функцията им да запазват част от непосредствената им среда и така да служат като капсули на времето. По този начин може да се извлече материал на милиони или милиарди години.

Били идентифицирали 656 циркона, които съдържали тъмни петна, като подробно са анализирани 79 от тях. Така в един от тях е намерен графит, който е въглерод на възраст от 4, 1 милиарда години ( 4 100 000 000 г.).

Това е повече от доказателство за живота преди 4,1 милиарда години. Няма друго обяснение намирането на графита. Чрез анализ може да се разбере колко е стар е циркона запазил графита, но колко преди това този графит е съществувал ще остане загадка. Това кара специалистите да мислят, че живот може да е имало и доста по-рано.

Източник:
http://www.pnas.org/content/early/2015/10/14/1517557112.abstract
http://www.sciencedaily.com/