antarctica_iceCredit: Dr Alba Martin-Español

Екип от учени с водещи специалисти от Бристолския университет (UK) са наблюдавали внезапно топене на огромно количество лед в Антарктида. Изследването е публикувано миналия месец в сп. Science.

Изследвания на базата на сателитни снимки показват, че до 2009 г. Антарктика не показва признаци на промяна. След 2009 г. обаче нещата започват да се променят и малко по малко ледници започват да се отчупват към океана. Така започват да се отделят 60 кубични километра лед или около 55 000 милиарда литра вода на година.

Това е вторият по големина район, който помага за покачване на морското равнище. За съжаление признаци да намалее топенето на лед не се виждат. Според специалисти до сега отчупения лед е около 300 кубични километра. Това са 300 000 милиарда литра вода добавена в световния океан.

Толкова е голяма  загубата на лед, че предизвиква промени в гравитационното поле на Земята. Това е засечено от сателитната мисия Gravity Recovery и Climate Experiment (GRACE). Голямата ледена маса, която изведнъж е започнала да се топи е изненадала и самите учени.

Учените са използвали компютърни модели да разберат причината за този феномен. Това което откриват е, че затоплянето на океаните е причината за природния феномен, а не температурата на въздуха или промяната на снеговалеж както в началото се е предполагало. Много от ледниците се трупат от плаващия лед над океана, което действа като опора за големите глетчери тъй като между тях минава вода. Ветровете обикалящи Антарктида през последните години са станали по-силни в резултат на глобалното затопляне, тези ветрове са причина и за по-топлите течения, които пропукват и разделят големите количества лед.

Проблемът е сериозен, тъй като теченията влизат все по-навътре в континента и биха създали голям проблем в бъдеще с разтапяне на голяма част от леда там.

Източник: http://www.sciencedaily.com/