stress-zatlastqvane

Всеизвестно е, че стреса от работа често води до затлъстяване. Ново проучване показва, че това може би не е вярно.

Много хора се оплакват, че точно стреса на работното място ги кара да консумират повече нездравословна храна. Колко от това обаче се дължи на стрес и предизвиква проблемното тегло?
Група европейски учени анализирали осем проучвания, които включват над 60 000 човека с наднормено тегло след започване на нова работа.
Публикувания материал в International Journal of Obesity (Международен журнал за затлъстяването) твърди, че не може да обвиняваме работата си за покачените килограми.
Учените не открили връзка между стреса и затлъстяването. Също така отбелязват, че тези, които видимо отчитат спад в напрежението и стреса не понижават теглото си.
Все пак изводите се правят на базата на осем различни проучвания с много участници и не е лесно да се обработят всички данни и да се направи единен извод. Връзката между стреса в работата и затлъстяването най-вероятно е наше внушение. Специалистите мислят, че още изследвания и проучвания трябва да се направят по темата.
Още не е ясно дали хората са склонни при стрес да консумират повече или по-малко храна. Във всеки случай психологичното здраве и стабилност е признак и за добро физическо състояние.

Източник: time.com
Снимка: dailymail.co.uk