chena_zelenchuziВисоките цени на пресните плодове и зеленчуци са свързани с  по-високия индекс на телесна маса при деца от семейства от средната и ниска класа. Това проучване показва, че когато цените на плодовете и зеленчуците се вдигат, семействата могат да купуват по-малко от тях или да ги заменят с по-евтини храни, които може да са вредни и по-калорични. Изследването също идентифицира връзка между скъпите безалкохолни напитки и по-малката вероятност от затлъстяване сред децата.

Високите цени на пресните плодове и зеленчуци са свързани с  по-високия индекс на телесна маса (ИТМ/BMI) при деца от семейства от средната и ниска класа, според изследователи от Американския Университет в изданието “Pediatrics”.

“Има малка, но значима връзка между цените на плодовете и зеленчуците и високото детско ИТМ” – каза Тарин Мориси, главният автор на проучването и асистент професор по публична администрация и политика във Факултета по обществени науки (SPA) в Американския Университет.
Мориси казва, че когато цените на плодовете и зеленчуците се качват, семействата могат да купуват по-малко от тях или да ги заменят с по-евтини храни, които може да са вредни и по-калорични.

“Това е предизвикано повече от промените в цените на пресните плодове и зеленчуци отколкото замразените и консервираните храни.” – каза Алисън Джакновиц, съавтор на проучването и помощник професофор по публична администрация и политика в SPA.

ИТМ е надежден индикатор на цялостната телесна маса, която е свързана с риска от опасни за живота заболявания. Повече от 26% от децата между 2 и 5 години в САЩ са с наднормено тегло, определящо се чрез ИТМ над 85-ия персентил през 2009 и 2010, над 21 процента десетилетие по-рано.
Изследователите свързаха информацията от американско проучване за деца от най-ранна възраст до 5 години /Early Childhood Longitudinal Study-Birth Cohort/ с местна информация за цените на храните от Показателя на стойността на живота на Съвета за общността и икономически изследвания. Изследването се фокусира върху семейства, които имат приходи в границата до 300% от федералното ниво на бедността или по – точно – четиричленно семейство, което има доходи по малко от $70,650 през 2013.
Въпреки, че като цяло цените на храните падат през последните няколко десетилетие, особено тези на бързите закуски и безалкохолните, истинската цена на ястията в ресторантите и на плодовете и зеленчуците се е покачила. Цената на плодовете и зеленчуците се е покачила със 17% между 1997 и 2003 г. Децата, които живеят в области  с по-високи цени на плодовете и зеленчуците имат по-голяма средна стойност на ИТМ, в сравнение с деца от области с по-ниски цени.
Друго изненадващо откритие е връзка между високите цени в ресторантите за бързо хранене и увеличение на затлъстяването. Мориси каза, че местните вериги за бързо хранене може да разполагат с по-голяма свобода, що се отнася до увеличение в цените, отколкото магазините за плодове и зеленчуци, при наличие на по-голямо търсене на техните продукти.

Проучването също така намери малка връзка между скъпите безалкохолни и по-малката вероятност за затлъстяване при децата. Изследването не намери силна връзка между цените и хранителната несигурност, което означава семейства, принудени да пропускат хранения, да намаляват порциите или дори да спрат да ядат, поради липса на пари.