От хиляди години насам чаят винаги е бил важен продукт и основна част от културата на множество държави – било то като главен елемент от церемонии, търговски сделки или дори революции. Но чаят не се цени единствено заради отличния му вкус и привлекателността му по цял свят – той също има множество здравословни предимства. Тук ще ви представим някои причини съзнателно да добавите по чаша чай към своето ежедневие.

Цялостно здраве

Чаят може да повлияе позитивно върху цялото ви тяло, както можем да се убедим от тези изключителни ефекти:

 1. Чаят съдържа антиоксиданти, а тезабавят стареенето и помагат на клетките да се подновяват и възстановяват. Независимо в какъв вид, чаят съдържа високи нива на антиоксидантни полифеноли, които поддържат тялото здраво, а изследвания дори предполагат ролята им при защита от някои видове рак.
 2. Чаят съдържа по-малко кофеин от кафето. Въпреки че, има известни здравословни ползи от умерената консумация на кофеин, прекомерните количества могат да увредят сърцето и други органи. Чаят може да повиши енергията ни, но без да ни прави нервни както кофеина, а и можем да заспим, когато пожелаем.
 3. Чаят подпомага хидратацията. Както знаем, кофеиновите напитки всъщност ни обезводняват повече, отколкото ни хидратират. Скорошно изследване е показало, че все пак кафето няма да се отрази толкова негативно, освен ако не приемаме над 5-6 чаши от него дневно. Чаят всъщност е доказан като по-полезен дори и от водата в някои случаи, защото хидратира и заедно с това доставя антиоксиданти.

Психическо здраве

Нека заредим мозъка и ума си с тези свойства на чая :

 1. Чаят може да ни успокои и същевременно да ни направи по-бдителни. Изследвания са доказали, че аминокиселината L-теанин в растението на чая въздейства на невралните мрежи на мозъка и може да има видим ефект върху мозъчните вълни. Или по-просто казано – чаят ни помага да се отпуснем и да сме по-концентрирани върху задачите си.
 2. Чаят намалява шансовете за мозъчни увреждания. В Япония  провели изследване сред възрастни, които приемали най-малко две чаши зелен чай дневно и то показа, че тези хора са намалили риска си от мозъчни разстройства на половина.
 3. Доказано е, че черният чай намалява ефекта от стресови събития. Участници в изследване са показали 20% спад в нивата на стресовия хормон кортизол след приемането на 4 чаши черен чай дневно в продължение на месец.
 4. Чаят намалява безпокойството, главоболието, нервното напрежение и безсънието. Червеният чай, още познат като ройбос, е билков чай с африкански произход, доказано има множество успокояващи ефекти върху широка гама от дразнения и възпаления в човешкото тяло.
 5. Чаят може да доведе до временно подобрение на краткотрайната памет. Не се чувствате в кондиция? Опитайте с чаша чай. Съдържащият се в него кофеин може да ви зареди с енергията, нужна на паметта ви, поне за няколко часа напред.

За сърцето и други органи

Защитете сърцето си и останалите органи с тези полезни ефекти на чая:

 1. Чаят може да намали риска от сърдечен пристъп. Той предпазва от формирането на опасни наслагвания в кръвоносните съдове, които най-често са причината за сърдечни атаки и удари. Някои изследвания дори показват, че пиещите черен чай са със 70% занижен риск пред фатална сърдечна атака.
 2. Чаят защитава костите ни и дори няма нужда да добавяме мляко към чая си. Изслeдвания са показали, че редовно пиещите чай имат по-здрави кости от тези, които не пият, дори при наличието и на други променливи. Учените предполагат, че това може да се дължи на фитохимикалите в чая.
 3. Чаят предпазва от сърдечни болести. Изследванията предполагат, че редовната консумация на зелен и черен чай води до значително намален риск от сърдечно-съдови болести, свързани със сърдечни атаки.
 4. Чаят може да намали холестерола. Скорошно проучване в Китай показва, че комбинацията от нискомазнинна диета и чай е довела до около 16% спад на лошия холестерол след 12 седмици в сравнение с контролната група, провела само нискомазнинна диета. Ако желаете да контролирате холестеролните си нива, опитайте да въведете чай към режима си и разберете дали помага.
 5. Чаят може да намали кръвното налягане. Пиенето само на половин чаша зелен чай или чай улонг на ден може да намали риска от високо кръвно налягане до 50%, а тези, които пият повече, могат да понижат този риск още, дори ако рискът при тях е незначителен.
 6. Чаят помага на храносмилането. От хиляди години чаят се ползва като средство за добро храносмилане след хранене и допринася за него благодарение на високото му съдържание на танини.
 7. Чаят намалява чревните възпаления. Прието е, че полифенолите на зеления чай имат ефект върху чревните възпаления, причинени от условия като „нервен стомах“ и помагат по натурален начин на страдащите.
 8. Чаят може да предотврати стомашни болки. Качествата на червения чай му позволяват да действа като обезболяващо средство и повлияват на стомашните болки и дори на колики при бебета.

Фитнес и външност

Чаят не само че подобрява самоусещането ни, но и външния ни вид.

 1. Чаят помага да запазите усмивката си. Дори и стереотипът за пиещи чай възрастни британски дами с ужасни зъби да ви кара да мислите иначе, чаят всъщност съдържа флуорид и танини, и двете помагат да се намали образуването на плаката и спира развалянето на зъбите. Съпроводено от добра зъбна хигиена, това може да запази зъбите ви здрави за по-дълго.
 2. В чая няма калории. Сама по себе си тази напитка не съдържа калории, освен ако не решите да добавите подсладители или мляко за удоволствие, правейки го нискокалоричен начин да се събудите и дори да свалите някои и друг килограм.
 3. Чаят подобрява метаболизма. Някои проучвания предполагат, че зеленият чай може да увеличи метаболитните показатели и така да изгорите около 70-80 повече калории на ден. Дори и да не изглежда много, с времето количеството може да се увеличи.
 4. Чаят помага да предпазим кожата от акне. Антиоксидантите в зеления чай може да имат ефект върху акнето и в някои случаи е доказано, че може да действа като заместител дори на грубия бензоил пероксид.
 5. Чаят може да премахне лошия дъх. Изследване на Чикагския университет предполага, че полифенолите от чая могат да намаляват бактериите, предизвикващи лош дъх в устната кухина.

Болестни състояния

Последните 11 причини ни припомнят за полезните свойства, които най-често се приписват на чая у нас – борбата срещу заболяванията.

 1. Чаят повишава имунната защита. Няма да е лошо да изпиете чаша чай следващия път, когато грипът се разпространи и в офиса. Скорошно проучване сравни имунната активност между любители на кафето и чая и показа, че при избралите чая тя е до пет пъти по-висока. Може и да не е гарантирана защита срещу настинката, но няма и да навреди.
 2. Чаят предпазва от рак. Докато все още се разискват кои са точните точните видове рак, от които чаят защитава, скорошно проучване предполага, че при редовна консумация на чай най-застрашени са ракът на белия дроб, простатата и гърдата. И отново – няма сигурен начин да се предпазим от рак, но чаша чай на ден си заслужава като превантивна мярка.
 3. Чаят може да предпази от артрит. Изследване показва, че възрастни жени, които пият чай, имат 60% по-нисък шанс от развитие на ревнатоиден артрит за разлика от тези, които не пият. Въпреки това, същият ефект не е доказан при мъжкия пол.
 4. Чаят помага в борбата с грипа. Смята се, че черният чай може да подкрепи усилията ни в борбата с грипа. Участници в проучване, които са пиели черен чай два пъти дневно, са били по-силно имунизирани към грипния вирус, отколкото тези, които не са.
 5. Чаят помага да се борим с инфекциите. Той съдържа химикали, наречени алкиламинови антигени, които действат подобно на някои туморни клетки и бактерии и така увеличават имунната реакция на организма. Дори е доказано, че той има ефект върху някои инфекции като сепсис и др.
 6. Чаят може да намали риска от Паркинсон. Нови изследвания предполагат, че редовният прием на чай може да предпази тялото от появата на тази неврологична реакция.
 7. Чаят може да предотврати хранително отравяне. Доказано е, че атехинът – една от горчивите съставки на чая, може ефективно да премахне бактериите, които причиняват хранителни отравяния и да сведе до минимум ефектите на токсините, произвеждани от тези бактерии.
 8. Чаят може да намали проявите на ХИВ. Скорошно изследване на Изданието за алергии и клинична имунология е показало, че вещество, открито в зеления чая, може да предотврати развитието на вируса ХИВ и да бъде здравословна част от потискане на проявите му.
 9. Чаят може да ни предпази от диабет. Има известни доказателства, че зеленият чай може да понижи риска от появата на диабет тип II, но са нужни още изследвания да потвърдят тази взаимовръзка.
 10. Чаят може да понижи кръвната захар. Чаят съдържа катехини и полизахариди, за които е доказано, че могат да имат видим ефект върху високата кръвна захар.
 11. Чаят може да предпази от болести, свързани с желязото. Страдащите от болести като хемохроматоза могат да подпомогнат състоянието си като пият чай – той съдържа танини, които ограничават количеството на желязото, което се абсорбира в кръвта.
 12. Чаят може да подейства на запушения нос. Ако имате лека настинка, чаша черен чай с лимон може да ви помогне да се очистите от запушванията, които ви тормозят. Единствено се уверете, че тялото ви няма да стане зависимо към лечението.