11 хитрости

Всеки от нас е уникален, но психолозите успяват да открият определени шаблони в поведението ни. Споделяме с вас няколко психологически трика, които ще ви помогнат в общуването с околните и улеснят живота ви.

 1. За да разберете дали някой човек ви харесва, изберете една дума, която той непрекъснато употребява и всеки път, когато я каже, кимайте с усмивка. Ако сте му симпатични, събеседникът ви ще започне да я употребява по-често.
 2. Ако искате да добавите тежест към думите си, допълнете, че „Така на времето, казваше баща ми“. Хората подсъзнателно се доверяват на родителските съвети.
 3. Станете шампион в играта „Камък, ножица, хартия“ като зададете на „противника“ си, какъвто и да е въпрос точно преди началото. Обърканите играчи най-често хвърлят „ножица“.
 4. Ако искате да получите съгласието на събеседника, не забравяйте да кимате, задавайки въпроса си. Кимането се приема като потвърждение, че всичко, което казвате е истина. Освен това, следвайки вродените закони на социалното поведение, хората са склонни да отговарят с кимане и съгласие.
 5. Мечтаете ли да се движите спокойно в тълпата, когато трябва да вървите срещу посоката на движението? Гледайте право напред и ще се изненадата, че околните ще ви заобикалят. Всичко е много просто. С цел по-добра ориентация, ние следим посоката на движението и се дърпаме, за да избегнем сблъсък.
 6. Ако цял ден си припявате досадна песен, просто си припомнете финала й. Според ефекта на Зейгарник, нашият мозък запомня незавършените неща. Довършете песента и дайте шанс на мозъка ви да мине към следващите размисли.
 7. Искате децата ви да ядат повече зеленчуци? Не ги питайте дали ги искат, а само уточнете дали предпочитат 5 или 3 парченца. Така с родителския авторитет вие сте взели решение, че ще ядат домат или броколи, но сте им оставили свободата да изберат колко парчета ще трябва да изядат.
 8. Ако ви се струва, че някой ви наблюдава, имитирайте прозявка и се огледайте. Ако някой друг се прозява в този момент, има голям шанс точно той да ви е наблюдавал до момента. Прозявките са заразни и неконтролируеми.
 9. Ако предстои да се запознаете с някой и да му стиснете ръката, затоплете дланите си. Хората асоциират топлите ръце с дружелюбие и приветливост, докато запознанството с някой, чиито ръце са студени, винаги води до неприятни асоциации.
 10. Перифразирайте думите на вашия събеседник и ги повтаряте. Така той ще разбере, че сте го слушали внимателно и най-важното, разбрали сте го правилно. Само не прекалявайте с повторенията.
 11. Ако някой се държи дръпнато с вас без да има основателна причина за това, помолете го за химикал. От една страна, той няма да иска да ви помогне, но от друга химикал е наистина дребна молба. А след като сподели нещо с вас и получи искрена благодарност, ще ви свързва краткотрайна позитивна емоция, която може да промени цялостното отношение.