Човешката психика остава една от най-големите загадки, въпреки че, към днешна дата учените са открили много интересни факти, непознатото все още преобладава. Специално за вас събрахме някои от тях, за да ви помогнем по-добре да опознаете себе си и околните.

 1. Хората могат да живеят по-дълго без храна, отколкото без сън.
 2. Дори слабите звуци карат зениците ви да се разширяват.
 3. На 60-годишна възраст ще сте загубили половината си вкусове рецептори.
 4. Ако слюнката не може да разтвори нещо – не можете да усетите вкуса му.
 5. Мозъкът и стомахът ви са в постоянен контакт. Именно затова някои емоции имат ефект върху стомаха ни – най-вече умора.
 6. Откакто съществува интернет, много по-малко хора твърдят, че са религиозни.
 7. Плацебо ефектът може да се постигне, дори когато обектът на изследването знае, че бива подлаган на плацебо.
 8. Дъвченето на дъвка подпомага паметта ни.
 9. Лилавият цвят, или по-точно лавандуловият, има успокояващ ефект.
 10. Краткотрайната ви памет е реална част от мозъка, която има много много малък капацитет – трае приблизително 9 секунди и може да обработи от пет до девет неща наведнъж.
 11. Червеното прави всеки по-сексуално атрактивен, но синият прави мъжете по-привлекателни за жените.
 12. Повечето хора проявяват „hindsight bias“, тенденция да твърдят, че са предрекли последствията от ситуация, преди тя да се е случила.
 13. Средно 70 000 мисли преминават през човешкото съзнание за един ден.
 14. Нужни са между 60 и 66 дни, за да се сформира нов навик.
 15. Ако някой ви гледа в очите през 60% от времето на разговора, означава че му е скучно. Ако ви гледа през 80%, значи го привличате, а 100% – че ви заплашва.
 16. Прекаленият стрес може да измени мозъчната ви структура, клетки и функции му.
 17. Описателните думи, използвани във въпросите при разпит на свидетели, могат да окажат влияние върху начина, по който те помнят събитието. С други думи – влияят върху това, което си спомнят хората.
 18. Усещането, че падаш по време на сън, е резултат от твърде бързо заспиване на мозъка, при което той смята, че умира. По този начин той сам извършва дефибрилация.
 19. Ако се усмихваме изкуствено, когато сме в лошо настроение, усмивката ще ни помогне да се почувстваме по-добре и следователно да станем по-щастливи.
 20. Мъжете са привлечени от жени с чиста кожа, големи светли очи, розови устни и лъскава коса, защото това са индикатори за добро здравословно състояние и съответно тези жени са оптималните партньори за репродукция.
 21. Обсесивно-компулсивното разстройство не е просто неприязън към микроби, то включва вманиачаващи нежелани мисли и асоциации с несвързани помежду си събития.
 22. Когато се прозявате и някой се прозява веднага след вас, означава че ви наблюдава и/или е привлечен от вас.
 23. Мит е, че хората могат да използват само 10% от мозъка си в даден момент. В действителност можем да използваме около 35%.
 24. Когато е много концентриран в едно конкретно нещо, човешкият мозък може да блокира всичко останало, дори то да се случва точно пред очите му. Нарича се „избирателно внимание“.
 25. Мозъците на различните хора, произвеждат различно количество химикали – затова някои хора се за смятат по-емоционални от други.
 26. Интелигентността се дължи от части на гените.
 27. Въпреки че, плацебо ефектът може да накара хората да мислят, че оздравяват, той може също да им навреди. Веднъж започнали да приемат медикаменти, от които не се нуждаят, хората могат да развият резистентност към тях и когато наистина им потрябват лекарствата вече няма им подейства.
 28. Според Furnham & Chamoro-Premuzic (2004), някои черти на характера могат да предскажат академичния успех на човек. Всъщност, съвестните интроверти, които не са много свободомислещи, са склонни да имат по-високи резултати , отколкото другите хора.
 29. Рефлексните ни реакции не се управляват от централния ни мозък, а от гръбначния. Нервите, което се движат нагоре и надолу по гръбнака ни, контролират, това което тялото прави, когато се нуждае от мигновена, незабавно бърза реакция, като например да отдръпнем ръката си от горещия котлон.
 30. Роднините ни миришат по сходен начин. Заради това не ги намираме  за атрактивни – така природата предотвратява генетичните мутации.
 31. Освен, че привлича сексуално, червеното също е и агресивен цвят, който кара хората да изглеждат по-заплашителни.
 32. В мозъка няма усещане за болка. Това позволява на неврохирурзите да оперират области на мозъка, докато оперираният е в съзнание. Обратната връзка от такива пациенти е полезна за разпознаване на важните зони, като например тази на речта, за да не бъдат засегнати, ако е това е възможно.