Списъкът на живота

„В кой точно момент от живота си реши, че трябва да си перфектна във всичко?“

„Списъкът на живота“, Лори нелсън Шпилман

Перфекционизмът е преди всичко. Външната оценка е над личното ни щастие, а то по правило се определя от някой друг или най-малко – пряко зависи от него. Така разсъждава Брет, чиято история започва с загуба на любимата й майка. Към тази дата тя заема поста на маркетинг директор в семейната козметична компания и отчаяно се опитва да създаде връзка с взаимна любов с човека, който от километри личи, че не е нейната половинка. Дни след смъртта на майка й, заедно с братята си, тя седи в удобно кресло в кабинета на адвоката Брад, който чете завещанието. Всеки от нейното семейство получава своя дял наследство, а Брет си тръгва с измачкан и стар списък с цели. Има една година, за да ги постигне и едва тогава ще получи своето наследство.

  • Да си имам бебе, може и две.
  • Да си взема куче и кон.
  • Да имам страхотна къща.
  • Да се влюбя.
  • Да стана страхотна преподавателка.

Това са само пет от общо десет неизпълнени мечти в живота на малката Брет. На 14 тя пиша своя списък с важни цели, които успява да изпълни само на половина и изхвърля списъка. Волята на майка й е тя не само да ги изпълни 20 години по-късно, но и да започне от нулата – уволнена от настоящата си позиция, изоставена от „любимия“, който се оказва, че не я обича чак толкова, за да се прежали и да изпълни точка 1 или пък 2.

Книгата е като филм. Сега е моментът да призная, че съм дълбоко влюбена в „Списъкът на живота“. Земетресението, което тя създаде в мен, все още продължава с малки вторични трусове, а аз час по час търся различни цитати в книгата. Защото ми харесва тази идея за рязка промяна и защото вярвам, че всички живеем в излишно приятната зона на комфорт, която сме си създали, и най-вече защото идеята любовта на майката да причини толкова голямо сътресение, е прекрасна.

Книгата е като филм. Всъщност студио FOX вече са закупили правата за филмиране на историята, но четейки романа, ти си представяш всяка сцена. Дебютът на Лори Нелсън Шпилман е повече от успешен, а книгата ще бъде издадена в 17 страни. Резултатът е прекрасен, а аз цяла седмица обмислям какви са били моите цели, преди да се сблъскам със социалните и финансови ограничения и когато можех да мечтая без граници. Хубавата част е, че не само си ги припомних, но си давам сметка, че още искам да се случат. И може би сега е точното време да ги изпълня…

Прочетете интервюто с Лори Нелсън Шпилман за списание ЕВА тук.