Вал Макдърмид

В моя литературен свят Вал Макдърмид е ново име, но за любителите на криминалните и психологическите загадки далеч не е така. За последните 30 години Вал е написала 35 романа, последният от които – „Пътят на скелета”, излезе у нас, едновременно със световната литература, на 25 март. Роман за историческата съдба на Балканския полуостров, където във въздуха витаят духове, а земята е напоена с братска кръв.

Родената през 1955 година Вал иска да стане писателка още от малка и сбъдва мечтата си много скоро след дипломирането си в колежа „Сейнт Хилда” в Оксфорд. Тя се насочва към журналистиката и повече от 14 години пише за националните вестници на Глазгоу и Манчестър, но не спира да копнее за бъдещите си книги, които предстои да напише.

Откровената лесбийка, която през 2006 г. се жени за приятелката си Кели Смит, Вал често вмъква образи на лесбийки в романите си. Такова е и първото й произведение – за лесбийска афера, което е отхвърлено от издателствата, но е успешно трансформирано в пиеса. Осем години по-късно Вал се насочва към криминалната литература и разгръща истинския си талант. Оказва се, че тази смела жена, може да пише със замах за страховете и трепетите на всяка жертва и едновременно с това да бъде безкрайно жестока, създавайки образите на своите убийци. На въпроса дали жените-писателки създават по-добра криминална литература, бившият литературен критик към „Манчестър ивнинг Нюз” отговаря утвърдително и пояснява: „Жената не трябва да измисля нападението, а просто да припомни страха, който носи във себе си от малка и който изпитва, когато влезе в тъмна улица сама. Докато мъжът писател трябва да измисли това нападение, жената трябва само да го опише, така както го е виждала хиляди пъти в мислите си.”

Години по-късно са създадени поредиците за Линдзи Гордън, Кейт Бранигън и тази за психолога профайлър Тони Хил и следователя Карол Джордан. У нас досега са издадени романите й „Мястото на екзекуцията”, „Смърт в сенките”, „Струна в кръвта”, „Последното изкушение” , „Далечно ехо“, „Чуждото страдание“, „Възмездие от гроба“, „Кървав лабиринт“, „Скритият пожар“ и „Владения на мрака“, но за жалост освен „Струна в кръвта” и „Разплата”, всички тиражи са изчерпани. Тук е моментът да припомня безценната роля на библиотеките и верните приятели с големи домашни библиотеки, но за радост на настоящите и бъдещите фенове на Вал, новата й книга вече е на пазара. „Пътят на скелета” ни запознава с инспектор Карен Пири, завеждащ отдел „Студени досиета”, която трябва да се заеме с неразрешен случай за убийство с 8-годишна давност. Скелет на мъж е открит на покрива в стара сграда на Единбург и това убийство ще отведе читателя в Дубровник години-години назад – сред война и любов, необичайни събития и разкрития, които излизат наяве години след като участниците са ги погребали в мислите си.

Роман, който ще допълни образа на тази необичайна и рядко талантлива жена, обогатявайки представите ни за нейните литературни възможности и давайки ни нов шанс да си подарим още няколко часа в компания на качествена криминална литература.