chay

Автор: Неделин Бояджиев

Родината на чая е Китай и може би там е използван като напитка още от 3000 г. пр. Хр. Той е вероятно един от продуктите, за които се пише в китайските поеми, датиращи от около 1000 г. пр. Хр., и в „Литературно приближение“ (Ер Я), справочник от около 500 г. пр. Хр. „Класиката на чая“, написана от Лу Ю (VIII в. след Хр.) по време на династията Тан, е първата от няколко книги, посветени изцяло на чая. Тя разглежда популярно ботаниката, отглеждането, производството, варенето, пиенето и историята на чая и е справочник за всички различни видове чай.

Черният, зеленият, белият чай и чая оолонг имат общ произход, всеки от тях е произведен от листата на храста Camellia sinensis. Листата на това растение съдържат флавоноиди и други полифеноли, които работят като антиоксиданти и евентуално могат да намалят риска от някои заболявания.

zelen chaiДокато много изследвания сочат възможните ползи от пиенето на чай, аргументите за реални ползи от това все още не са сигурни и убедителни. Повечето изследвания за ползите от пиенето на чай се основава на епидемиологични проучвания на населението. Съображенията са ограничени, тъй като фактори, различни от потреблението на чай може да повлияят на резултатите.

Ето какво се знае за потенциалните ползи от пиенето на чай:

Сърдечно-съдови заболявания

Това все още е несигурно, но е възможно пиенето на чай за дълги периоди да се отрази положително върху нивото на холестерола, кръвното налягане и атеросклерозата. Има някои данни, че редовното пиене на зелен чай може да намали риска от сърдечни атаки или от атеросклероза. Има противоречиви данни за влиянието на черния чай за намаляване на риска от сърдечен удар.

Рак

За съжаление, все още е неизвестно дали редовната консумация на черен чай влияе на рака. Лабораторни тестове с бял чай показват, че той може да предпази от рак на дебелото черво, но до този момент по-сериозни изследвания не са доказали това. Напротив, ново изследване доказва, че консумацията на зелен чай не оказва влияние на рака на гърдата.

Здравето на костите и ставите

Някои лабораторни изследвания показват, че редовната консумация на зелен чай може да помогне за намаляване на възпаления, свързани с артрита, а също така – да подобри костната минерална плътност при възрастни жени.

Памет

Изследванията в тази област установяват, че възрастните хора в Япония, които пият зелен чай всеки ден, имат по-малък риск от проблеми с паметта, в сравнение с тези, които не пият чай редовно.

Все още има много да учим за влиянието на различните видове чай върху здравето на човека.

(Тази статия няма за цел да предоставя медицинска помощ, диагностика или лечение.)