Пипер

Робот, който избира и бере пипер ще промени бъдещето в селското стопанство.

Сладък пипер в световен мащаб се произвежда в размер на над 26 милиона метрични метра. Само за Европа това са над 370 милиона евро през 2010 г.

Една от причините за създаване на подобен робот е, че той не би наранил зеленчука или плода, за разлика от човека.

Робота за бране на пипер е направен да се движи по релси из цялата оранжерия измежду зеленчуците. Уреда за събиране на пипер е снабден с рамо и щипки за бране. При локализиране на зеленчука анализира цвета му и преценява дали е узрял или не.

Робота е създаден по проект CROPS към ЕС. Чрез непрекъснат поток от снимки робота насочва „ръката“ си и отрязва пипера.

Роботи за събиране на краставици и домати също са били разработени, но много по-малко се е работило в посока сладкия пипер, въпреки важността му в менюто на човек.

Разработката на CROPS може да бере зеленчука, но по-бавно от човек и е нужно пипера да бъде ясно видим, за да го разпознае и прибере като готова продукция.

Проекта SWEEPER има за цел да направи робота по-бърз и да се справя с всякаква ситуация по време на работа. Целта е да може да влезе в индустрията и да замени човешката намеса в брането. За сега многото листа и клони създават проблем в ориентирането на машината.

За да го направят по-умен създателите измислили специален софтуер, който позволява разграничението между листа, клони, зрял и не зрял зеленчук.

Този „берач на пипери“ е част от цяла програма за селскостопански роботи. По проекта RHEA са разработени множество машини, които се занимават със защитата на земеделските култури – плевене, пръскане и т.н.

Според специалисти намесата на роботите ще намали значително използването на химикали и пестициди в земеделието, тъй като постоянно ще има кой да премахва вредителите.