robot-nasa-mars-mision

Международният проект UNISONO, която се координира от VTT Technical Research Centre Финландия, разработва комуникационно решение, което ще позволи космическа станция около орбитата в открития космос да поддържа непрекъснат контакт с роботи, работещи на повърхността на планетата. Освен това технологията притежава потенциални промишлени приложения, като например да намали лагването (забавяне или спиране на връзката) с мобилните игри и приложения.

Технологията, разработена в рамките на проекта UNISONO е важна стъпка напред за инициативи като човешката мисия до Марс. Преди хората да стъпят на планетата, тя се нуждае от инфраструктура, като например жилища и лаборатории, които трябва да бъдат построени от роботи. Тези роботи ще бъдат контролирани от астронавтите от космическа станция в орбита около Марс.

В момента астронавтите могат да се упражняват да контролират тези роботи на Земята от Международната космическа станция (ISS). ISS е постоянно около орбитата на Земята, което означава, че те често губят директен контакт с робота. Това води до прекъсване на предаването на данни и видео.

 „Губене на контрол върху роботите би могло да доведе до проблеми при задачата или увреждане на самия робот. Проектът UNISONO е разработил решение, което може да задържи астронавта в постоянен контакт с робота през цялото преминаване около орбитата“, обяснява д-р Али Мохамед, главен изследовател по робо техника в VTT Technical Research Centre, Финландия.

Времевият отрязък на ISS за директен контакт с един робот от Земята е значително по-кратък, отколкото е планирано за такъв, осъществен през орбитата около Марс. Проектът UNISONO показва как този времеви прозорец,  предоставен на разположение на астронавтите, може да бъде разширен безпроблемно чрез превключване между трансферните станции на Земята. Това позволява на учените реалистично да симулират роботизирани мисии на Марс, Луната или други небесни тела.

На този етап проектът демонстрира безпроблемно превключващата концепция, която може да се доразвива, докато се превърне в реалност за бъдещи човешки мисии на Марс.

Потенциални индустриални приложения на технологията

Тази технология също така притежава не малък потенциал за индустриално приложение. Същата идея може да се използва за проектиране на безжични системи за пренос на данни, за да се реши проблема на смарт телефоните, губещи сигнал, когато биват използвани в движеща се кола или влак.

Гейм индустрията може да използва технологията, за да премахне лагването (забавяне или спиране на връзката) при мобилните игри.

„Мобилните геймъри често се оплакват от изоставяне или други проблеми с връзката по време на игра. Технологията, разработена в рамките на проекта UNISONO би могла да подобри тяхното преживяване“, каза Яне Сепенен, научен сътрудник в VTT.

Проектът UNISONO се позовава и на средствата за комуникация като Qosmet, разработени по време на изследователски проекти, проведени във VTT. Qosmet е инструмент за измерване на производителността на мрежата. В проекта UNISONO системата Qosmet се използва за мониторинг и показване на непрекъсната свързаност, когато комуникацията е свързана между трансферните станции.

Източник: http://www.sciencedaily.com/

Автор: Екатерина Ангелова
Източник: nauka.bg