The Killing

Никога не съм виждала толкова много дъжд в някой филм или сериал. У дома дори започнахме да наричаме “The Killing”- дъждовният сериал, но това е едно допълнение към неговия чар, от който не можем да се откъснем вече втори сезон.

Отне ни няколко серии, за да разберем коя е тази част на планетата, където вали като из ведро всеки ден, но вече знаем, че на нашите екрани имаме Сиатъл, а из улиците му броди убиецът на Роузи Ларсън. В последния си работен ден, преди да напусне града, детектив Сара Линдън получава последна задача – да провери за изчезване на тъмнокоса колежанка. След цял ден търсене и лутане из вариантите тя да е с приятелите си и просто да не е отишла на училище, Сара открива тялото на Роузи в багажника на кола, собственост на новия кандидат-кмет в езеро в гората извън града.

Заплетено е, спор няма. Защото тук не само ще видим вътрешната борба на детектив Линдър, която ще изостави своите бъдещи планове и сватба, за да остане в Сиатъл (след като си купи поне 8 билета за Сонома и пропусне полетите заради служебните си ангажименти), ще проследим и надпреварата на новите кандидат-кметове, ще видим история на пострадалото семейство и последиците, които случилото ще им нанасе, но ще попаднем и в огромна мрежа на заподозрени и потенциални убийци.

Сериалът на AMC Channel няма особено щастлива съдба. Прекъснат е след втория сезон, подновен година по-късно за още една порция от 13 серии и тази година снимките му са официално и окончателно преустановени.

Мисля, че причината за това е прекалено дългото разследване на първото убийство, което въпреки нашите очаквания се проточи в два сезона и съсипа всичките ни зрителски нерви, докато се мъчихме да разпознаем на кого от героите ще сложат белезниците. Трети сезон ни предлага нов случай и познато ниво на сложност и макар вече да свикваме с начините на работа на Линдън и нейният нов партньор – детектив Холдър, твърде дългото чакане в първите два сезона неизменно се отразява на неговия рейтинг, а спадането му води до логичния край на сериала. За наша, зрителска, жалост.