Помощ, простете

Познавате ли се с Бегбеде? Има ли въобще някой, който не го познава? Който не е държал в ръцете си „Разкази под екстази“, „Любовта трае три години“ или „9.99 лв“? Ако спадате към онези, които не са попадали под влиянието на лудия французин, „Помощ, простете“ не е най-добрият начин да си кажете „Здравей“. Просто, защото това е книгата, с която се затвърждава, но не и започва едно приятелство.

Бегбеде е луд до доказване на противното и в моите очи винаги е бил гений, без нуждата това да бъде медицински потвърдено. Животът ми, подреден като стойни книги на лавицата, понякога влиза в скучни релси на стария маршрут, когато на помощ идва великолепният Фредерик, за да взриви ежедневието и да промени посоката ми.

Този път сме в Русия – мястото, където по чисто демографски причини се раждат най-много красиви жени в Европа. Просто, защото там се раждат най-много жени на континента въобще, но това са оправдания, споделя Бегбеде и аз кимам усмихната. Именно това е поводът Октав, така познатият герой от книгата „9.99 лв“, да си събере багажа и да замине в руската столица с една единствена мисия – да открие новото лице на „Идеал: – световният лидер на козметичната промишленост“. Работата му е сложна, защото шефовете му смятат, че 24-годишната жена е стара, а самият той вече отдавна обикаля баровете с невидимата табелка „Октав, 40 годишен ерген“ и изпада в депресия всеки път, когато се запознава с 13-годишни умопомрачителни красавици. Мъката е пълна, но той усмихнато преодолява възрастовата граница и слага безобразно скъпата риза, подготвяйки се за следваща си ловна вечер. Заедно с него ние обикаляме най-скъпите дискотеки на Москва и седим на VIP местата на Russian Fashion Week, за да намерим онази – единствената и неповторимата, която ще възбужда не само цялата мъжка на половина на Европа, но ще разтърси до толкова женската част, че всички те в истерия ще се втурнат, за да си закупят новия крем против бръчки. С непоколебимата вяра, че именно той ще ги доближи поне наполовина до тази шеметна визия.

Мисията на френския Бонд е на път да бъде осъществена, когато срещаме Лена, но подобно на всички останали красавици, тя ще разкъса сърцето на французина и ще изчезне. Защо? Къде? Или, простете – Pourquoi?? – ще крещи Октав, безнадеждно обикаляйки най-затънтените кътчета на майка Русия в търсене на неповторимата Лена.

Краят е загадка. Трябва да изминете целият шеметен път на този неповторим роман, красив със своята искреност и безапелационно счупване на рекламната красива фасада на нашия живот. Бегбеде ще разкъса рекламния имидж като пакетче с дъвки, за да го изплюе и подмине с надменност и всичко това ще ни накара да му повярваме малко повече.

Впрочем като се замисля – няма неподходящ момент за среща с този френски дявол и може би сега, с тази книга, е точният момент да се запознаете с неповторимия Бегбеде. Фредерик  Бегбеде…

Материалът е публикуван първоначално в сайта http://www.momichetataotgrada.com/

Виж още:
5 цитата от „Помощ, простете“ на Фредерик Бегбеде
„Аз чета с Настя“ – животът и творчеството на Фредерик Бегбеде
Рецензия на „Помощ, простете“ на Фредерик Бегбеде
Класация в радио ФМ+ посветена на „Един френски роман“ на Фредерик Бегбеде
Откъс от „Разкази под екстази“ на Фредерик Бегбеде