11282_1280x800

Понякога в живота ни се случват неща, които нито са очаквани, нито са желани, но трябва да преминем през тях. Наричат се „проблеми“. И когато се натрупат все негативи, в един момент ти се иска просто да зарежеш всичко и да освободиш съзнанието си с една добра книга.

Подбрахме 5 книги, които ще ни помогнат да гледаме на живота „от високо“. Да осъзнаем, че не може вечно да се тревожим и да мислим ден за ден.

„Зорбас гъркът“, Никос Казандзакис

Алексис Зорбас
Кой, ако не Зорбас, би могъл да олицетвори първичната любов към живота? Всичко в Алексис крещи: „Живей сега! Не му мисли! Животът е един!“. Той е вечният бохем. Водещо за него е едно – насладата! И именно този светоглед го прави толкова обичан герой за поколения наред.

„Леля Хулия и писачът“, Марио Варгас Льоса

Леля Хулия и писачътНяма да спра да се възхищавам на заряда и енергията, които носят латиноамериканците (които я имат май всички южни народи), жаждата им за живот, която ги тласка всеки ден да взимат колкото може повече от него. Льоса не прави изключение от това правило. Писателят преживява горещи и нестандартни любовни истории в живота си,  като дори тази в „Леля Хулия и писачът“ е доста автобиографична. Любовната история между млад студент и неговата леля (макар по далечна роднинска линия) показва, че когато ти е хубаво няма правила, предразсъдъците са за дребните души. Изобщо, животът е един!

„Дневникът на Бриджет Джоунс“, Хелън Филдинг

Дневникът на Бриджит Джоунс

Колкото и да се вайка колко е дебела, сама и глупава, Бриджет всъщност си живее живота. Е да, прави голяма драма от всяка своя връзка, независимо дали е просто флирт или не, но пък междувременно изяжда неимоверно количество калорични изделия, изпива завидно количество алкохол и изпушва доста количество цигари. Още повече че междувременно прави кариера, а в крайна сметка и открива любовта на живота си. Е, това ако не е един прекрасен живот, здраве му кажи!

„6. 66 евро“, Фредерик Бегбеде

6.66 евро

Поредно доказателство, че когато писателят е бохем, едва ли може да измисли нещо повече от книга, в която купонът на високо ниво е на първо място. Само че вече преминаваме в друго ниво „купон“, не точно това чисто и първично ниво като на Зорбас. Това е едно Вълка-от-Уолстрийт ниво, пълно със секс, наркотици и рок енд рол, което в повечето случаи завършва с клиника или по-зле. Но, в крайна сметка, лошите момчета знаят най-добре какво значи забавление, нали?

„По пътя“, Джак Керуак

По пътя

Ако има една книга, която да пасне като ръкавица на съвременния свободен дух, то това е „По пътя“. Двама приятели, които обикалят по пътищата и баровете на Америка, пият, веселят се и се възползват максимално от живота. За тях няма граници, няма табута. Книга – наръчник за бунтарите и истинските бохеми, които малко или много искат да избягат и от себе си. За онези вечно търсещи купонджии, за които всеки ден е подарък.

Автор: Веселина Стефанова
Източник: Tazikniga