Спутницы великих писателей- женщины, которые вдохновляли Хемингуэя, Достоевского и Бредбери

Аксиомата, че зад гърба на всеки мъж, стои една жена е доказана и проверена през последните стотици години. И все пак кои са били жените, обичани от гениите, съвременните автори и отдавна починали класици? Кой от тях е обичал само една, а кой редовно е ходил до църквата, за да сключи пореден брак? Събрахме семейни истории на 5 писателя и техните спътници в живота.

Ърнест Хемингуей

Първата съпруга на Хемингуей е младата пианистка Хедли Ричардсън, с която той сключва брак, когато е на 22. Тя остава до него, докато писателят създава „Безкраен празник“, но бракът трае само шест години, а след него Хемингуей се жени още 3 пъти. Най-бурни са взаимоотношенията му с журналистката Марта Гелхорн, която среща, докато е женен за друга. Тяхната история става основа за сюжета във филма „Хемингуей и Гелхорн“.

1 - Хэдли Ричардсон. Первая жена ХемингуэяПървата съпруга на Хемингуей – Хедли Ричарсън.

2 - Хемингуэй и Марта ГеллхорнХемингуей и Марта Гелхорн

Фьодор Достоевски

Фьодор Достоевски е бил женен два пъти. Първият път той създава семейство с Мария Констант, която не приема предложението веднага. По-късно, заради сватбата, Достоевски повлича множество дългове и семейният бюджет е силно разклатен, а съвместния живот – мъчителен. По време на медения месец, Констант научава, че писателят е болен от епилепсия и това отдръпва младата жена. След пътешествието младоженците се завръщат в Санкт Петербург и започват да живеят отделно. Седем години по-късно Констант умира от туберкулоза и Достоевски остава вдовец, който споделя на приятелите си: „Тя ме обичаше безкрайно, аз я обичах без мяра, но не бяхме щастливи…“

5 - Первая жена Достоевского — Мария КонстантПървата съпруга на Достоевски – Мария Констант

Втората съпруга на писателя е Ана Сниткина – негова върла почитателка знае наизуст сюжети на всичките му произведения, а и някои откъси от тях. Запознанството им започва, когато Достоевски наема Ана като стенографка, а година по-късно сключват брак. Биографите определят този период от живота на писателя като най-светъл – Ана обича Достоевски с цялото си сърце, а заради нея и децата, той спира хазарта и посвещава последния си роман „Братя Карамазови“ именно на нея. След смъртта на писателя, Ана пише няколко автобиографични книги – за своя живот в близост до литературния гений.

6 - Вторая и последняя жена Достоевского — Анна Сниткина
Втората и последна жена на Достоевски – Ана Сниткина

Владимир Набоков

Авторът на „Лолита“, Владимир Набоков сключва единствения си брак на 26 години с еврейката Вера Слоним. Тяхната любовна история прилича на роман – на един бал с маски Набоков получава бележка от непозната, която го кани на среща същата нощ на един мост. Бележката е от Вера Слоним, която познава писателя и иска да направи първата им среща незабравима. На срещата младото момиче идва в костюм на вълчица, която не сваля до края, а от тази нощ нататък те прекарват живота си заедно. Набоков остава верен на своята съпруга, въпреки че в средата на 30-те си години започва роман с дресьор на пудели – Ирина Гуаданини. Любовта му към Вера се оказва по-силна и Набоков не разрушава семейството.

7 - Единственная супруга Набокова — Вера СлонимЕдинствената съпруга на Владимир Набоков – Вера Слоним

8 - Любовница Набокова — Ирина ГуаданиниЛюбовницата на Набоков  — Ирина Гуаданини

Рей Бредбъри

Рей Бредбъри сключва брак с Маргарет, който трае 56 години, чак до смъртта на съпругата му. Тя дарява четири деца на Бредбъри, а той от своя страна й остава верен цял живот. Съпругата му е една от хората, които вярват в безкрайния гений на писателя и го подкрепя във всички негови начинания.

9 - Рэй Бредбери с женой и детьмиСемейството на Рей Бредбъри

Джеръм Селинджър

В биографията на Джеръм Селинджър има три брака. Първият от тях е с младо момиче на име Силвия. В следвоенните години Джеръм работи като сътрудник в американското контраразузнаване и по време на една от операциите, той арестува член на нацистката партия – Силвия, която става първата му съпруга. Този брак е кратък и завършва с развод, а когато писателят е на 31, той среща втората си съпруга Клер Дъглас, която е само на 16. Тя все още ходи на училище, когато двамата се женият и почти веднага се раждат децата им – дъщеря Маргарет и синът Матю. На 66 години Джеръм се развежда с Клер, за да сключи своя последен брак с Колин, която тогава е само на 16.

10 - Клэр Дуглас, вторая жена СэлинджераВтората съпруга на Селинджър – Клер Дъглас

Съвременни писатели и техните съпруги:

11 - Фредерик Бегбедер со своей женойФредерик Бегбеде и неговата Ан

12 - Харуки Мураками со своей женой
Харуми Мураками и неговата съпруга

13 - Чарльз Буковски и Линда ЛиЧарлз Буковски и Линда Ли

Източник: Lastmag