Traditional slash and burn agriculture is shown in central Guyana in this handout courtesy of Hans ter Steege taken in 2000. REUTERS/Hans ter Steege/Handout via Reuters

 Типичното подсечно-огнево земеделие, заснето в Централна Гвияна.
Източник: REUTERS/Hans ter Steege/Handout via Reuters

Автор: Александър Василев

Повече от половината от всички дървесни видове в най-богата на биоразнообразие гора, Амазония, могат да са застрашени от изчезване, твърди ново проучване.

Откритието беше оповестено от научен екип, съставен от 158 изследователи от 21 различни държави. Ръководители на екипа са Ханс тер Щеге от Центъра за биоразнообразие в Холандия и Найджъл Питман  от Музея „Фийлд” в Чикаго, САЩ.

Музеят „Фийлд” изигра основна роля в проучването, за което допринесоха и други специалисти от институцията. Част от данните бяха събрани чрез Музейната програмата за скоростно каталогизиране, която изпраща биолози, еколози и антрополози в Амазония, за да направят преглед на растенията, животните и хората в региона.

Amazon1

Една от най-големите защитени области от Амазонската гора край реката Джау в Бразилия.
Източник: Ханс тер Щеге чрез ScienceDaily

Горските площи в Амазония намаляват от 50-те години, но учените все още нямат ясни данни как това се отразява на популациите от отделни дървесни видове.

Новото проучване, което беше публикувано в научното списание „Science Advances” миналата седмица, сравни данните от предишни проучвания сред Амазония с настояща информация и прогнози, за да установи колко дървесни видове са изчезнали и къде.

Авторите на публикацията заключиха, че 36-57% от 15-те хиляди дървесни видове в Амазонската гора могат да бъдат класифицирани като застрашени според критериите на Червеният списък на световнозастрашените видове.

„Не твърдим, че ситуацията в Амазония се е влошила изведнъж”, обясни Найджъл Питман. „Просто предоставяме нова приблизителна оценка за това как дървесните видове са засегнати от обезлесяването и какво е тяхното бъдеще”.

Тъй като същите тенденции се отнасят и за тропическите региони както и за Амазония, специлистите твърдят, че по-голямата част от 40-те хиляди тропически дървесни видове в света могат да бъдат оценени като световнозастрашени.

За щастие, по-голямата част от Амазонската гора се намира в защитени зони и територии, в които има и значителни популации от застрашените видове.

„Това е една от малкото добри новини, които чуваме от Амазония”, каза тер Щеге. „През последните няколко десетилетия държавите, в които се намират части от гората, постигнаха значим прогрес в разширяването на парковете и признаването на туземните права върху земята. Нашето проучване показа, че това има изключително положителен ефект върху биоразнообразието”.

Парковете и резерватите обаче ще предотвратят изчезването на застрашени видове само ако не настъпи по-нататъшна деградация. Авторите на проучването предупреждават че пред горите на Амазония все още дебнат редица опасности като строеж на язовири, минно дело, пожари и суша, предизвикана от глобалното затопляне.

„Това е битка, чийто изход ще доживеем да видим”, каза съавторът на доклада Уилям Лорънс от университета „Джеймс Кук” в Австралия. „Или трябва да се изправим, за да защитим тези така важни паркове и резервати, или обезлесяването ще ги разруши до такава степен, че да станем свидетели на масови изчезвания на видове”.

Източник:
http://www.sciencedaily.com/