5 мита за крушката

Когато законът за енергийната ефективност се приема в САЩ през 2007 г., една от законовите наредби за евентуалното премахване на една „икона на живота“ през 20-ти век: познатата (но пословично неефективна) крушка с нажежаема жичка, която харчи 90% от енергийния си разход за топлина, не за светлина.

В отговор консервативните анализатори се хвърлят да протестират, твърдейки, че законът ще унищожи свободния пазар, ще разори потребителите и ще съсипе самата същност на Американския живот.

В последствие много хора чуха редица необосновани истории за ефекта от премахването на крушките с нажежаема волфрамова жичка, за да произвеждат светлина и за опасностите на компактните флуоресцентни лампи (CFL) и светлоизлъчващите диоди (LED). Ето няколко факта, които осветляват някои от по-омразните митове, които се разпространяват в днешни дни.

Мит 1: Крушките с нажежаема жичка ще станат нелегални.

Забраната важи само за производството и вноса на този тип крушки, не тяхното използване от потребителитe.

Всъщност, крушките с нажежаема жичка ще бъдат достъпни в магазините след 1ви Януари, до изчерпване на количествата. Някои разновидности на този тип крушки с по-специално предназначение – крушки за уреди, високоиздържливи крушки, крушки за морски фарове, трипосочни крушки – са изключение от забраната и ще продължат да бъдат достъпни за закупуване.

Мит 2: Никакъв друг вид крушки, освен компактните флуоресцентни няма да бъде достъпен.

Има няколко опции за потребителите след 1ви Януари: Не само ще могат да купуват CFL,LED или халогенни лампи, но всъщо така ще бъдат достъпни високоефективни крушки с нажежаема жичка от ново поколение.

Законът за енергийната ефективност не поставя никоя от енергоспетяващите технологии пред другите. Той просто изисква всички продадени крушки да отговарят на основните стандарти за ефективност.

Според Агенцията за опазване на околната среда (EPA), крушките, които обикновено използват между 40 и 100 вата енергия трябва да използват поне 27% по-малко енергия до 2014.

Мит 3: Потребителите ще губят средства, купувайки нови скъпи крушки.

Не е тайна, че по-новите, високоефективни крушки имат що-годе по-високи цени от старомодните крушки с нажежаема жичка. Но този аргумент няма предвид високите сметки за електричество, които съпровождата старите, неефикасни лампи.

Около 12% от средната сметката за ток на едно домакинсто отиват за осветление, споредEPA. Една CFL крушка, която използва около 75% по-малко енергия от крушка с нажежаема жичка и в същото време издържа 10 пъти повече от нея, ще спести на потребителя повече от 40$ по време на живота си/използването ѝ.

Освен това, като фирмите за осветление инвестират повече в проучвания, осветителните технологии ще продължат да се подобряват, водейки до по-голямо разнообразие от евтини, високоефективни алтернативи.

 Мит 4: Крушките CFL ще напълнят света с токсичен живак.

Живакът е отровен материал, който е опасен за здравето на човека и околната среда и е вярно, че този вид крушки съдържа малко количество от отровното вещество

Но според EPA, захранваните от въглища електроцентрали са главните източници на живак в САЩ и изпускат около 50% от всички емисии живак, причинени от човека. По-ниската нужда от енергия, като цяло ше доведе до по-малко количество живак в околната среда.

Въпрекки това, ако CFL крушка се счупи, процедурите за почистването са тежки (преместват се всички хора и домашни любимци от стаята, проветрява се за 10 минути, не се пуска прахосмукачка и т.н) и CFL крушките обикновенно трябва да бъдат занесени до център за рециклиране и да не бъдат хвърляни в коша за боклук. Поради тези причини много хора избират по-безопасните LED или друг вид енергоспестяващи крушки, вместо компактните флуоресцентни лампи.

Мит 5: Не можеш да използваш регулатори на осветлението с енерго-спестяващи крушки.

Има някои CFL и LED крушки, които не са съвместими с реостат. Но има и такива, които могат да бъдат използвани с регулатор, само ако крушката е правилният вид за него. По-старите регулатори могат да увредят крушката, затова се уверете, че регулаторът ви е проектиран да работи с високоефективни крушки.