Компютърните игри отдавна са се превърнали в неделима част от живота не само на подрастващите и тийнейджърите, но и на много по-възрастни, които са имали шанса да израснат с тях. Гейминг индустрията започва да набира сила и мощ в начало на ‘90-те години на миналия век, когато се появяват игралните конзоли, а компютрите търпят всекидневна модернизация. Техниката става по-достъпна, по-бърза, по-мощна. Следователно тя достига до по-голяма маса потребители, които може да се нарекат „пионерите в компютърните игри“. Днес игрите, които играем на компютър или на конзоли, са наследници именно на онези първобитни пикселизирани веселби, които промениха света завинаги.

През последното десетилетие онлайн казино индустрията се „сприятели“ с гейминг сферата, за да може днес хазартните оператори в интернет пространството да предлагат изключително богат асортимент от забавления. Освен основните рулетки, покер, блекджек и др., в много онлайн казина може да намерите отдели с виртуален и електронни спортове. Списък с част от тези онлайн казина може да разгледате тук, без да се налага да търсите тази информация в различни сайтове.

Компютърните игри са феноменално различни – спортни, стратегии, т. нар. “First-person Shooter”, пъзели, симулатори. Някои игри могат да се играят в режим „мултиплейър“, други пък са предназначение единствено за единична игра.

Спортните игри заемат централно място в сферата на компютърното забавление. Футбол, баскетбол, тенис, хокей на лед, бокс, ММА, волейбол, американски футбол, Формула 1… Много трудно ще намерите спортна дисциплина, която да не е достъпна за феновете си в дигитален вариант. Едни от най-известните спортни игри до ден днешен си остават поредиците “FIFA” и NBA2K. Това са едни от най-купуваните и играни игри всяка година, въпреки че сериозният напредък в последните 15-20 години направи така, че в последните няколко календара да няма съществена разлика в поредицата.

Стратегиите също са една от най-стабилните и огромни ниши в гейминг индустрията. Вечни класики остават заглавия като “Age of Empires”, „Civilization”, “WarCraft” и др. Това са игри, в които играчът може да култивира дадена цивилизация или народ, да се отбранява и да атакува съседите си, да развива икономиката си и да се стреми да надвие противниците си. Мнозина подрастващи играчи или такива, които са в юношеските си години, предпочитат такъв тип игри, защото те стимулират бързото мислене, мултитаскинга и каляват играчите да взимат решения под напрежение.

Т.нар. „шутър от първо лице“ е един от най-любимите и играни под жанрове във видеоигрите. За начало на жанра се счита първата “Wolfenstein”, която излиза на пазара през 1992 г. Следват поредици като “Counter-Strike”, „Doom”, “Quake”, “Half-Life”, “Halo” и още стотици имена, които са се превърнали в същинска мания в поне няколко континента.

Когато говорим за компютърни игри няма как да не споменем може би най-вездесъщата поредица за всички времена – “Grand Theft Auto”. Изключително успешна и синоним на успеха, GTA е четвъртата най-продавана игра след Супер Марио, Покемон и Тетрис с близо 300 продадени копия.

Както споменахме преди малко, масата от тези игри могат да се играят в режим онлайн, което дава възможността на играчите да се състезават с хора от цял свят. Популярността на тези игри ги е извела от рамките на дома и на несъществуващите вече компютърни клубове. Турнирите по FIFA, Counter-Strike, NBA2K и GTA събират най-добрите играчи от цял свят. Не само това, но наградните фондове вървят в 6, дори 7-цифрените числа. Самите игри се наблюдават от хиляди фенове на живо или онлайн, а през последното десетилетие има не един и два примера за играчи, които се издържат основно с играенето на компютърни игри, обикаляйки огромни зали и дори стадиони по света, за да пробват уменията си срещу други колеги.