human-skin

Кожата се смята за един от най-важните органи на тялото, поради големия брой и разнообразни функции, които изпълнява. Една от основните и най-важни функции на човешката кожа е защитната, а именно да защитава вътрешните органи от вредното влияние на околната среда. Тази й функция се изпълнява най-добре, когато кожата не е повредена. Сред факторите увреждащи кожата, като студът, силният вятър, вредните навици и др., най-вредна е слънчевата радиация. Тя вреди на почти всички нейни компоненти. Разрушава еластичните влакна в дермата (предизвиква слънчева еластоза, която е необратима). Изменя състава на колагеновите влакна, атрофира епидермиса, удебелява повърхностния слой на кожата, вреди на кожното оросяване и др. .  Това въздействие се дължи на UVА и UVB лъчите. Именно те причиняват 90% от бръчките върху кожата. Установено е, че ако човек не се излага на слънце от най-ранна детска възраст няма да има почти никакви бръчки когато стане примерно на 60 години. Ефектът от UV-лъчите добре се вижда като сравни при някои възрастен кожата по откритите места на тялото (лице, шия, дланите на ръцете и т.н.) с кожата на местата покрити с дрехи.

http://www.bgnauka.eu/pic/bio/human/Human_skin_structure.jpg

Човешка кожа

Затова хора упражняващи професии свързани с продължително стоене на слънце като спортисти, строителни работници, селскостопански работници и др., както и тези прекарващи по една или друга причина голяма част от свободното си време на открито, външно се състаряват по-бързо и изглеждат обикновенно по-стари от своите връстници. Въздействието на UV-лъчите не се проявява веднага, а след години!
Пораженията се получават най-вече в младежките години, тъй като тогава кожата е по-чувствителна и децата сравнително стоят по-дълго на слънце. На възрастните кожата е по-добре защитена от слънчевите лъчи, отколкото кожата на децата. Особено е вредно стоенето на слънце в планина поради по-голямата близост до слънцето и поради силната отразителна способност на снега (UV светлината се отразява в различна степен от предметите също като видимата светлина). Тук е мястото да се отбележи, че човек може да получи слънчево изгаряне дори и на сянка, ако има в близост повърхност със силна отразителна способност (снега например отразява до 80% от лъчите) . Потъмняването на кожата при излагане на слънце всъщност представлява една защитна реакция.
Друг аспект на вредното влияние на слънчевите лъчи е образуването на рак на кожата. Установено е, че ракът на кожата се образува именно от продължително стоене на слънце. Интересен факт е, че в Австралия и Нова Зеландия за последните двадесет години броят на заболелите от рак на кожата почти се е удвоил, което се дължи на изтънелия озонов слой (озонова дупка) над тези страни. Съществуват различни кремове за защита от слънчевата радиация, но техният ефект е ограничен. Затова и кожата на тези които използват слънцезащитни кремове на плажа също потъмнява.  Слънчевата радиация предизвиква още появата в напреднала възраст на старчески петна, които се появяват най-вече по непокритите от дрехи места, като лицето и дланите на ръцете. Също така може да повреди косата, влошава състоянието на страдащите от акне и предизвиква катаракта на очите.