iceman-illustration

Последният образ на Йоци, реставриран от двама холандски учени, го показва като значително по-възрастен и преуморен, отколкото го представяха предишните реконструкции. Според ново ДНК – изследване, очите му са били кафяви, а не – сини, както първоначално се е предполагало. Последните изследвания на 5300-годишната мумия е показал, че в каменната ера човекът не е имал сини очи, както се смяташе досега. Новата реконструкция показва 45 годишен старец с дълбоко поставени очи, хлътнали бузи, жилава, но сбръчкана кожа на лицето и дълги, но посивели и оредели коса и брада.
Бил е въоръжен с лък и медна брадва. Тези и други предмети са били намелени до тялото му.
Този модел е произведен с най-новата съдебно-медицинска технология за картографиране, която използва триизмерни снимки на черепа на мумията, както и инфра-ред и томографски снимки.

„Новият модел на Ледения човек е почти гол, защото целта е да се демонстрира, че тялото му е било мускулесто и добре тренирано.“ – обяснява антропологът Алберт Цинк, който оглавява Института по мумиите в Болцано, Италия и който е работил заедно с група специалисти по съдебна медицина и реконструкции по проекта. „Със сигурност е било твърде студено, за да се разхожда човек така, особено – в планината“ – допълва той.  В действителност, разбира се, Йоци се е обличал според времето. Артефактите, намерени с него, показват, че той не е умрял гол. Имал е изолирани с трева кожени ботуши и е бил облечен от глава до пети в животински кожи. Имал е кожена шапка и наметало от плетени треви.

Открит през септември 1991 г. в топящ се ледник, Йоци е бил съхранен в леда за хилядолетия, след като е бил убит със стрела. Новата реконструкция е централен експонат в изложение на Южнотиролски археологически музей в Болцано, Италия, с което се отбелязва двадесетата годишнина от откриването на мумията. Изложбата е посветена на 20 годишния юбилей от откриването на мумията и ще бъде отворена от началото на март 2011 до средата на септември 2012 г.

iceman-oetzi-otzi-reconstructed-body_32527_600x450

Автор: Неделин Бояджиев
По материали от:
http://news.nationalgeographic.com
http://www.msnbc.msn.com/