Enough sleep and less stress

Автор: Неделин Бояджиев

Ако искате да увеличите шансовете си за намаляване на теглото, намалете нивото на дистреса и спете достатъчно. Ново проучване е установило, че хората, които се опитват да намалят теглото си средно с 5 кг., са по-склонни да постигнат тази цел, ако са подложени на по-ниски нива на стрес и спят между 6 и 8 часа на нощ.

Проучването е финансирано от Националния институт по здравето на Националния център за допълнителна и алтернативна медицина (САЩ).

Близо 500 доброволци от Орегон и Вашингтон са участвали в проучването, което измерва дали съня, стреса, депресията, гледането на телевизия, и времето пред екрана на компютъра са свързани с намаляването на теглото. Предишни проучвания са открили връзка между тези фактори и затлъстяването, но обратна връзка – с намаляването на теглото, с малки изключения, не е била търсена.

„Това изследване показва, че когато хората се опитват да загубят част от теглото си, те трябва да се опитат да получат точното количество сън, от което се нуждаят, и да намалят нивата на стреса. Някои хора трябва да намалят своя график и да си лягат известно време по- рано. Други може да открият, че упражненията може да намалят стреса и да им помогнат да заспят. На някои хора помагат и техниките на медитация.“, казва изследователят Чарлз Елдър.
Изследването се провело на два етапа: през първия етап, участниците били помолени да загубят най-малко 10 кг. за шест месеца. Тези от тях, които не успеят, продължават участието си във втория етап, когато към съня и опитите за намаляване на стреса се прибавя и акупресура. Втората фаза на изследването не е приключила все още и затова няма данни за крайния резултат от нея.

По време на първия етап от проучването, всички участници присъствали на седмични заседания, на които са били претеглени и посъветвани да намалят приема на калории с 500 калории на ден, да приемат храни с ниско съдържание на мазнини и на захар, а в диетата си да включат много плодове и зеленчуци, да увеличат физическата си активност до 180 минути на седмица, и да поддържат ежедневна отчетност на храните, които поемат. Хората, които водели подробен отчет на изяденото и тези, които са присъствали на повече срещи, са загубили повече килограми през тази фаза на процеса.

Участниците били помолени да докладват за нивата на безсъние, стрес и депресия, и да записват колко време спят и колко време прекарват пред телевизора и/или компютъра. Изследователският екип установил, че съня и нивата на стрес са добри предиктори на загубата на тегло.

Хората с най-ниски нива на стреса, който също така спят повече от шест часа, но не повече от осем часа на нощ, са отслабнали най-малко с 10 кг. Всъщност, почти три четвърти от тази група се преместили към втората фаза на изследването и е два пъти по-вероятно да успеят, в сравнение с тези, които отчитат най-високите нива на стрес и спят по-малко от шест часа на нощ.

Участниците във втората фаза били разделени на две групи: едната група получавала инструкции по акупресура и била съветвана да оказва лек натиск върху специфични точки на лицето и на задната част на главата. Другата група получавала инструкции за традиционни техники за хранене и упражнения, при които тегло не се губи, но не се и трупа. И двете групи ще се срещнат след шест месеца и след това ще бъдат проследени за още шест месеца, за да се види членовете на коя от двете групи са намалили по-чувствително теглото си. Резултатите от тази фаза на изследването трябва да бъдат на разположение в края на 2011 или в началото на 2012 г.

Авторите на изследването предупреждават, че техните данни не могат да се прилагат за всички групи, които се опитват да отслабнат. Авторите също така отбелязват, че участниците в изследването им са силно мотивирани, и че 90% от тях са завършили поне средно образование.
Миналогодишно изследване на същата група учени показа, че ако желаещите да отслабнат посещават интерактивни уебсайтове за контрол на теглото или си водят хранителен дневник, имат значителни успехи в борбата с наднорменото тегло.

По материали от:
http://www.sciencecentric.com/