da izrasnesh na selo

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Science“.

Изследователи от VIB (водещ научен институт във Фландрия, Белгия) и Университета в Гент (Белгия) са установили връзката между излагането на прах във ферма и защитата от алергии и астма. Това откритие е ключа към създаване на ваксина срещу астма.

Пиенето на сурово мляко е известно, че предпазва от няколко алергии. Този факт вече е ясен на учените и е доказано защо това се случва.

От много години е известно, че децата израснали във ферма или както е тук в България – на село, са устойчиви на алергии и астма. Това обаче се доказа научно съвсем скоро.

Използвайки мишки изложени на прах и пръст от ферми от Германия и Швеция е доказано, че са резистентни срещу алергии в градска среда и по-специално алергия срещу домашен прах.

Средата на село прави лигавицата в дихателните пътища по-устойчива на домашния прах, като буквално защитава от алергии. Това се случва благодарение на протеин А20 произведен от самото тяло на човек живеещ във ферма, но когато този протеин спре да се произвежда в тялото, то алергиите и астмата може да се активират.

Доказано е, че пациентите, които имат алергии и/или астма страдат от дефицит на протеин А20.

Направено е изследване на 2000 деца, които са израснали във ферми и всички те са защитени от алергии или астма благодарение на протеин А20.  Децата, които имат алергии или астма страдат от генетично изменение, което прави протеина А20 да не се произвежда.

Източник: http://www.sciencedaily.com/
Снимка: © ambrozinio / Fotolia