5 въпроса

Въпросите, които сами си задаваме са всъщност едни от най-важните в живота ни. Ако се замислим ще се окаже, че тези въпроси са страшно много, а отговорите понякога може да ни отнемат няколко дни. И въпреки че, често ги игнорираме, днес ние ви предизвикваме да откриете вашите отговори и да ги погледнете смело.

  1. На колко години изглеждаш?

Колко години бихте си дала, ако не знаеше собствената си възраст? Все едно си си загубила паметта си и не знаеш, а трябва да отговориш веднага. И заставаш пред огледалото и трябва да решиш – оглеждаш бръчките, косата, лицето, тялото, усмивката. Е, на колко си? Изглеждаш ли така, както вярваше, че ще изглеждаш на тази възраст? А защо? Какво липсва и кое е в повече? Не е ли време да смениш стила или хранителния си режим? Огледалото е най-честния приятел, който винаги показва нещата такива, каквито са и ако образа в него не те устройва, трябва да се запиташ защо. Този въпрос е жесток, но честен. Минаваме към следващия.

  1. Къде е творчеството в твоя живот?

Обичаш ли работата си или като всеки втори от нас не можеш да понасяш понеделниците? Ако прекарваш дните си на скучна и рутинна позиция и усещаш непрестанна липса на „нещо“, вероятно отдавна не си създавала нещо със собствените ръце. Върни се мъничко назад и си припомни каква дейност те вдъхновяваше преди. Рисуване? Бродиране? Шиене? Пресаждане на цветя или готвене? Творчеството съвсем не трябва да бъдат картини метър на два или удивителни торти в три етажа. Може да сътвориш своя красив кекс или малка бродерия, но да се върнеш назад, в моментите, когато създаването е носило удовлетворение. Не забравяй този съзидателен процес, който ще внесе тласък и рутинното ти ежедневие или работа, когато погледнеш на тях с нови, творчески очи.

  1. Защо правиш неща, които не харесваш, а нямаш време за любимите си хора и дейности?

Става малко по-философски: ако вярваш, че животът е кратък защо си позволяваш да правиш неща, които не харесваш и не отделяш внимание на любимите си занимания? Справедливо ли е? Да приемем, че не искаш или не можеш да напуснеш работа, но защо приемаш да се виждаш с негативни приятели, с които не си прекарваш зареждащо или весело? А защо не смееш да прекъснеш събеседника си? От уважение? Или слабост? Ако погледнем от страни, ние хабим голяма част от живота ни за глупости. Ако не вярваш – припомни си с какво беше запълнен днешния ти ден час по час и ще изникнат куп излишни неща. А за себе си остава мъничко време по време на отпуската и през почивните дни, които така предателски свършват неочаквано. За да бъдем щастливи, трябва да си угаждаме. И ако обичаме да пием кафе с торта, слушайки музика в самота, трябва да си подаряваме тези моменти от време на време.

  1. Ти си различна, но с какво?

Още един неочакван въпрос: какво правиш по различен и особен от останалите начин? Със сигурност правиш нещо не така, както го правят останалите. Всички сме уникални, ти също си, няма втори човек като теб. Замисли се за това мъничко, но ярко нещо, което те отделя от останалите. Защото ти си неповторима и трябва да го помниш във всеки един момент. Отговори на този въпрос и не забравяш да подчертаваш своето различие, с което внасяш разнообразие в този свят.

  1. За какво си благодарна?

Не се хващай за бързите отговори, помисли кому и за какво си наистина благодарна. Благодарна ли си на онзи, които те остави, заради друга и ти подари свободата да бъдеш себе си и да преоткриеш света? Или си благодарна на баба, която те научи да плетеш чорапи. Или на онази колежка, която те побърка с изискванията си, но само година по-късно те повишиха, защото се оказа най-способна в целия отдел. Всички сме благодарни за нещо и от време на време трябва да си даваме сметка на кого бихме могли да кажем „благодаря“. Трябва да осъзнаваме случващото се около нас и да го приемаме. От време на време да се прибираме у дома и на по чаша вино да разсъждаваме за нещата, за които мечтаехме миналата година и така не ги реализирахме в тази, за това кого наистина обичаме и ценим, за реалните ни взаимоотношения в семейството и с децата и за това дали отделяме достатъчно време за себе си. Ще се окаже, че и ти имаш купища въпроси към себе си. Тези пет са само началото, открехване на вратата, зад която се крият емоции и питанки, игнорирани в ежедневието. Не бъди като другите. Бъди смела. Открехни вратата…