Астрологията се появява преди приблизително 5000 години, но и в наши дни така често попада в дискусиите между хората и повечето информационни канали, че вече е приета за неизменна част от ежедневието. Дали в поредния малък разговор за ретроградния Меркурий, обаче, не се крие една от страните на все по-обгръщащото ни невежество?

Скоро списание „Космополитън“ вдигна шум с „тревожната“ информация, че от НАСА искат да пренаредят целия зодиак. Естествено, за учените от космическата агенция астрологията не представлява сериозен интерес, но това, което последва като реакция в част от потребителите на социалните мрежи, буди разностранни чувства.

На това обвинение от НАСА отговориха, че нямат намерение да се месят в псевдонаучните догми на астрологията, а в интерпретираните от „Космополитън“ материали (предназначени за деца), накратко обясняват как се е зародила астрологията, как съзнателно в популярния днес хороскоп е пропуснато 13тото древно съзвездие Змиеносец (за да има съответствие с цикъла на календара) и как, поради движението на небесните тела, датите, които обозначават и разделят зодиалкалните знаци вече не са актуални и голяма част от хората днес всъщност имат различна зодия от тази, която си мислят (ако приемем „логиката“, зададена в лъженауката).

Отразяването на темата в българските медии предизвика любопитни коментари от четящите. Дословно цитирани са два от тях, които компилират гласа на нацията:„Има голяма разлика между зодиакални знаци и съзвездия! НАСА май не прави разлика между двете понятия. А това не е никаква новина, разминаването е известно в астрологията още на вавилонците.Така ,че преди да пишете нещо, проверете информацията.“; „НАСА да си брои звездите. Аз съм типична Везна. Не притежавам нито една от характеристиките на Девата.“.

Забележително е, че в обществото ни средният човек смята, че има капацитета да отстои мнението си и да обясни как стоят нещата на тези невежи от НАСА, но горните коментари пораждат по-скоро тревога – в страна където дългосрочните инвестиции са отразени в търкане на талончета от държавната лотария се оказва, че „критичното мислене“ на народа се ползва в услуга на астрология, хомеопатия и редица други „сериозни дисциплини“.

Възникнала и свързвана с астрономията и метереологията в третото хилядолетие пр. н. е., по-късно астрологията е разделена от тези науки, а в последствие и обявена за лъженаука. Защо? Никой астрологичен похват не дава повече информация за света, от което и да е случайно дадено твърдение. Основният стълб около, който се гради цялото схващане в учението е, че звездите и планетите влияят на земните дела. В същото време няма нито една хипотеза, която потвърждава горното твърдение, без да е в тотален разрез с добре познатите и изучени положения във физиката.

 Астрологията, а и всяка псевдонаука претендират, че използват методите на истинската наука, докато в същото време изменят на нейната природа – основават се на недостатъчни доказателства или пренебрегват оборващи ги факти. И дори в XXI век, при целия технологичен прогрес (постигнат благодарение на научните достижения), лъжеученията процъфтяват. Какво против широката им популярност? Почвата, в която се засяват съмнителните твърдения на астрологията е напоена с лековерие, емоционално възприемане на информацията, склонност към прехвърляне на отговнорност. Какви плодове дава тази почва – нефункционално общество, приело стадната форма, водено от посредствени политици. Не можем да виним астрологията за всички проблеми на реалността у нас, но може би е добре да се замислим дали мястото на дневните хороскопи е редом до дежурните новинарски емисии.

Автор: Тихомир Иванов