astrology_map

Археолози са открили най-старата астрологическа карта – дъска от слонова кост, гравирана със зодиакални знаци

Изследователски екип е открил може би най-старият астрологически хороскоп на света. Датиран на повече от 2200 години, хороскопът е бил открит в Хърватия, в една пещера с изглед към Адриатическо море. Оцелелите части от дъската са 30 парчета от слонова кост. Върху оцелелите фрагменти се разпознават изображения на зодиите Риби, Близнаци и Рак, нарисувани в гръко-римски стил.

Дъската от слонова кост е открита до сталагмит с фалическа форма и хиляди древногръцки и елинистически съдове за пиене и множество фрагменти от различни глинени съдове.

Откритият хороскоп е по-древен от известните хороскопи от гръко-римския свят, изобразени върху стени на сгради и върху папируси. Древният астролог е можел да направи натален хороскоп, определяйки позицията на Слънцето, Луната и планетите в момента на раждането на своя клиент.

Любопитното в случая е, че пещерата, в която хороскопът е открит, е била запечатана преди повече от 2200 години, в края на I хил. пр. Хр. Вероятно това е станало по време на римското нашествие в земите на илирите. Оттогава човешки крак не е влизал в пещерата.

Астрологията е създадена в град Вавилон още в дълбоката древност, преди около 2400 години.

Самата слонова кост вероятно произхожда от слон, убит или починал около това време, подозират учените. Като ценен елемент, дъската от слонова кост е била съхранявана в продължение на няколко десетилетия, или – дори век, преди да бъде използвана за записване на зодиака. Археолозите предполагат, че заедно със съдовете за пиене и дъската от слонова кост с изобразеният на нея хороскоп (или зодиак) е била оставена като дар за божество, почитано в пещерата. Самоличността на това божество е неизвестна.

Самата дъска от слонова кост, вероятно – вече с изображението на зодиака/хороскопа върху нея, както и други предмети, открити в пещерата, са били закупени или плячкосани от минаващ наблизо кораб.