antichen-rienaktmant

През месец септември 2010 г. в град Добрич бе създаден първият клуб за римски исторически възстановки „Сдружение ЗА ИСТОРИЧЕСКИ РЕКОНСТРУКЦИИ-СКИТИЯ МИНОР – IV ЛЕГИОН СКИТИКА“, тъй като историческият Legio IIII Scythica е станувал през 1 в. от н. е. на територията на днешна Добруджа.
Нашата цел е не само да популяризираме военната част от римската история, а и цялостният културен живот по нашите зами от времето в на римско доминиране.
В момента сме изработили необходимата екипировка за оформяне на легионна контуберния (група от 10 човека) като вече имаме напълно оборудвани центурион, аквилифер (орлоносец), сигнифер (знаконосец), имагинифер (носещ портрета на императора), корницен (тръбач), и шестима легионери.

http://image.nauka.bg/history/bg/rienaktmunt/1.JPGСамата група наброява общо 15 човека от Добрич и София. Членовете ни са различни по възраст и професия, но това, което ни обединява е любовта към римската история и култура. Тъй като историческите възстановки (или на английски ‘reenactment’) са наше хоби, ние сами влагаме средства за закупуването или направата на необходимото ни снаряжение. Основната част от него (колани, апликации, ками, мечове, шлемове, щитове, копия, легионни знаци и символи) е изработена от самите нас с максимална точност. За прототипи използваме съхранените изображения по барелефи, находки на римско военно снаряжение, литературни източници, тъй като идеята ни е да се впишем актуално в периода от началото на 1 век, пресъздавайки го възможно най-достоверен и реалистичен начин! През последната половин година, паралелно с усъвършенстването на римската си екипировка, създадохме и адекватно тракийско въоръжение за периода 4-2 в. пр. н. е. Част от нашите членове пък възсъздават хоплитско въоръжение от Гръко-Персийските войни.
Само за една година от своето основаване, благодарение на високото ниво на риенактмънт, което постигнахме, ние получихме признание от много чуждестранни групи от Западна и Източна Европа и създадохме ценни контакти за по-нататъшно сътрудничество с тях. Кулминацията към включването ни в голямото европейско риенакторско семейство бе съвместното ни участие с Legio X Gemina от Белгия на 14-16 април 2011 г. в празненствата, посветени на честването на рождения ден на град Рим – ‘Natale Di Roma’ в Италия. Това е един от най-мащабните фестивали в Европа, където всяка година се събират около 3000 възстановчици.
http://image.nauka.bg/history/bg/rienaktmunt/2.JPG

http://image.nauka.bg/history/bg/rienaktmunt/3.JPG

http://image.nauka.bg/history/bg/rienaktmunt/4.JPGПаралелно с участието ни извън България, ние популяризираме римската култура и традиции и на родна почва, в тясно сътрудничество с българските сдружения: ‘САСР – Сила’ – гр. Пловдив, ‘18 Етърски Пехотен полк’ – гр. Велико Търново и ‘Чигот’ от гр. Варна, както и с много необвързани риенактори.
За да придобиете представа от дейността ни, това са снимки от мероприятията тази година. Едните са от събитието „Враг пред Портата”, част от фестивала на културно-историческото наследство „Белите нощи на Разград“ (23-24 юни), посветен тази година на битката на император Деций срещу готите в околностите на Abrittvs:

http://image.nauka.bg/history/bg/rienaktmunt/5.JPG

http://image.nauka.bg/history/bg/rienaktmunt/6.JPG

http://image.nauka.bg/history/bg/rienaktmunt/7.JPGа другите са от мероприятието в Стара Загора – Avgvsta Traiana: „ Посрещането на император Септимий Север” провело се на 17-18 септември тази година.

http://image.nauka.bg/history/bg/rienaktmunt/8.JPG

http://image.nauka.bg/history/bg/rienaktmunt/9.JPGНашият клуб е отворен за сътрудничество и с останалите общини, които искат да популяризират античното ни минало. Надяваме се, че с тяхното съдействие и подкрепа занапред ще продължим да пресъздаваме исторически събития, обичаи и ритуали по възможно най-коректния и правдоподобен начин!

Това е Facebook групата на LEGIO IIII SCYTHICA: facebook.com/group.php

Всички са добре дошли под щандартите на легиона дори и само виртуално!
Ще се радваме да срещнем реални приятели и съмишленици, готови да се докоснат до Античността като нас, така както бихме били благодарни дори и за морална Ви подкрепа в нелекото ни начинание (тъй като в България историческите възстановки още не са толкова популярни като в Западна Европа).
За 21-22 април 2012 г. получихме официална покана от Gruppo Storico Romano – организаторите на Natale di ROMA в Рим и възнамеряваме да участваме в честването на рождения ден на Вечния Град с напълно оборудваната ни легионерска група, както и с изявилите желание да пресъздадат тракийски воини.
Поздрави!

Председател: Радостин Колчев

Източник: nauka.bg