sn-cavemain

Международен екип от учени обяви нов вид човекоподобно. Малко същество с малък мозък, който ще промени представата ни за нашите древни предци.

Открити са 15 екземпляра съдържащи 1550 кости, което е най-голямата находка на човекоподобен вид намиран в Африка.

Останките са на възрастни и деца от рода Homo, но много по-различни от познатите до този момент. Те са дребни, а мозъка им е голям колкото на шимпанзе.

Ръката на новооткрития вид много наподобява човешката. Има извити пръсти, които са добре приспособени за катерене.

sn-cavemain_1Сканирани кости от вида Homonaledi

На коя позиция в родословното ни дърво е новия вид остава загадка.

Новият вид е наречен Homonaledi, като „naledi“ се казвала пещерата, където са намерени останките, Naledi означава „звезда“ на Южноафриканския език Сесото.

Интересен е факта, че телата чиито останки са намерени умишлено са поставени в пещерата. Този вид ритуал до скоро се смяташе, че е практика само на хората.

si-cavemap_sn-cavemainКарта и мащаб на пещерата, където са намерени всичките 1550 кости на 15 екземпляра

Екипът от 35-40 учени бе воден от Лий Бергер, изследовател и професор в Университета Witwatersrand в Южна Африка. Проекта бе подкрепен финансово от National Geographic Society и the National Research Foundation.

Интересно е, че учените все още не знаят точния период и години на откритите останки.

Предполага се, че са от късния плиоцен или началото на плейстоцена. Имайки предвид малкия мозък на новият вид. Вероятно Homonaledi е между Австралопитек и Хомо еректус, но все още всичко това са догадки.

Източник: http://www.sciencedaily.com/