Fitness-Walking

Ново проучване показва, че стоенето прав не помага когато за дълго време седим седнали. Но пък, едва две минути ходене на всеки час може драстично да промени здравословното ни състояние. Това съобщава Clinical Journal на Американското дружество по неврология (CJASN).

Различни проучвания показват, че седенето за по-дълъг период от време всеки ден може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, диабет и по-бърза смърт. Осемдесет процента от населението на Америка не поддържат минималните препоръки за упражнения – 2 часа и половина упражнения на седмица.

Имайки това на ум от Медицинския университет в Юта проучили ползите за здравето от седенето прав за кратък период от време. Използвали данните от Националната агенция по здравето и храните, като сравнявали продължителното седене на едно място и действие с малък интензитет, като разходка из вкъщи и двора (почистване и работа в градината).

Установили, че ако на всеки час извършваме някакво активно движение за две минути, то това ще намали шанса за ранна смърт до 33%.

Ако на всеки час извършваме активни движения приемайки, че сме будни 16 часа от денонощието, то това се равняват на около 400 Kcal (калории), което се доближава до препоръчителните 600 kcal, изгорени в умерена седмична тренировка.

На базата на тези изследвания се препоръчва да се ходи по две минути на всеки час, като това се добави към ежедневните ни дейности. Като се препоръчва и 2 ч. и 30 мин. упражнения на седмица, което е по 30 мин. на ден (за 5 дни).