Автор: Неделин Бояджиев

Конспирация… Много хора биха пропуснали покрай ушите си слуховете, според които Елвис Пресли, Джон Кенеди и Голямата стъпка са криогенно замразени в подземен бункер. И все пак, някои конспирации съществуват. В света на бизнеса, големи компании, от които купуваме продукти от ежедневието, са признати за виновни в заговор за определяне на цените и намаляване на конкуренцията. Почти всички планирани престъпни деяния, извършени от повече от едно лице, може да се разглеждат като конспирация, от наемното убийство до кражбата на документи от аферата „Уотъргейт“. Много теоретици на конспирацията отиват по-далеч. Докато зад някои от теориите имат зрънце истина, повечето теории на конспирацията е невъзможно да се опровергаят, тъй като хардкор вярващи ще намерят начин да омаловажат някое доказателство, което противоречи на техните убеждения. Очевидци, които оспорват, че заключенията им са погрешни, също са част от заговора. Най-малко това е, което те искат да си помислим …

Големите фармацевтични компании

nanomedicine
Почти всички (с изключение на инвеститорите) обичат да мразят фармацевтичните компании. Лекарствата струват твърде скъпо, печалбите на фармацевтични компании са неприлични, и изглежда, че на всеки няколко месеца някои медикаменти, считани за беззопасни, се изтеглят от аптеките, след като пациенти умират след поглъщането им. Някои защитници на „алтернативната медицина“ смятат, че фармацевтичните компании всъщност заговорничат да държат хората болни, за да извличат от това печалби, че важна медицинска информация се пази в тайна, че има заговор за скриванена доказателства за връзка между детстските ваксини и аутизъма.

Сатанинските култове

satanПрез 1980-те и началото на 1990-те години на миналия век взрив от случаи на злоупотреба с деца, ужаси Америка. Деца обвиняваха възрастни в ритуални изнасилвания, мъчения,  малтретиране и канибализъм, и медиите съобщаваха сензационни истории. Че има организиран сатанински заговор за убийството на бебета, убийството на невинни хора, както и провеждане на ужасни ритуали. „Има повече от един милион сатанисти само в САЩ!“ Липсата на доказателства се разглежда като доказателство за това колко добре организиран и хитър е сатанинският заговор. Филипс Стивънс младши, професор по антропология в Държавния университет на Ню Йорк в Бъфало, заяви, че широко разпространените твърдения за престъпления от сатанисти представляват най-голямата измама, извършена над американския народ през ХХ век.

Протоколите на старейшините на Сион

Elders of Zion„Протоколите на старейшините от Сион“ е книга, която претендира да покаже еврейски заговор за постигане на световно господство. Този слух за първи път се появява в Русия през 1905 г. Идеята, че има еврейски заговор не е нещо ново, разбира се, тя е стара колкото късната Римска империя, но през последните години е била повтаряна от много видни хора. Нацистите използват този слух като оправдание за геноцида срещу евреите. Въпреки, че книгата е напълно дискредитирана като измама и фалшификация, тя все още е в печат и остава широко разпространена в целия свят. А и често се споменава в други книги.

Катастрофата в Розуел

Crash in RoswellНещо се е разбило недалеч от отдалечено ранчо извън Розуел, Ню Мексико през 1947 г. Правителството на САЩ първо твърди, че е нещо като летяща чиния, а след това – че е било метеорологичен балони. И все пак, не е нито летяща чиния, нито метео балон, а – таен военен разузнавателен балон, елемент от проекта „Mogul”. Както се оказва, това е една от тайните от епохата на Студената война, започнала след края на Втората световна война.
Убийството на американския президент Джон Ф. Кенеди
Джон Ф. Кенеди е убит през 1963 г. в Далас. Кой уби Кенеди? Повечето (макар и не всички) теоретици на конспирацията се съгласяват, че Лий Харви Осуалд е застрелял президента. Имало ли е и втори убиец? И, ако Осуалд е действал сам, кой му дава заповеди? Активисти срещу Фидел Кастро? Организирани престъпни босове? Ревнив съпруг? Или самият убиец е жертва на тестове на военните, които разработвали машина за контрол над човешкото съзнание? Един полицейски доклад от 1979 г. твърди, че съществува конспирация и вероятно е имало повече от един стрелец. В такава сложна и сензациона ситуация конспиративните теории ще живеят още дълго.

Смъртта на китариста Пол МакКартни

the-beatlesЕдна от конспиративните теории, които се разпространяват в края на 1960-те г. на ХХ век, твърди, че китаристът на група „Бийтълс“ Пол МакКартни е починал през 1966 г., но останалите членове на „Бийтълс“ – заедно с мениджъра си решили да държат в тайна новината за смърта на колегата си, като стигнали далеч – дори наели негови двойници, които да свирят на концертите им. А феновете продължават да търсят улики.

Кацането на американци на Луната

the first step on the moon
Във филма от 1978 г. „Козирог 1”, НАСА  фалшифицира кацане американски астронавти на Марс. Въпреки, че е посредствен филм, той дава една интересна идея, която ще живее в продължение на десетилетия. През 2001 г. телевизия Фокс излъчва филма „Теория на конспирацията: Дали сме кацнали на Луната?“, в който се сочат много „разминавания“ между официалната версия за кацането на Луната и снимките на самото кацане. Любопитно е, че никой никога не обясни, защо НАСА ще разпространява снимки, които ще „докажат“, че е фалшифицирано кацането на хора на Луната. Уеб сайтове като BadAstronomy.com  (http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/) имат стотици страници с подробно опровержение на твърденията на Fox TV. Много астронавти са били обидени от внушението, че те фалшифицират своите постижения.

Реклами и напътствия, влияещи на човешкото подсъзнание

Някога сте гледали някакъв филм и изведнъж получавате просветление… Или си седите на дивана пред телевизора и изведнъж получавате непреодолимо желание да си купите нова кола… Ако е така, може да сте жертва на конспирация за реклама, въздействаща ви чрез звук и светлина на подсъзнателно ниво! Няколко ключови „изследвания“ на въздействието на подсъзнателни реклами бяха обявени за фалшифицирани. През 1980 г., обвиниха за разпространяване на подсъзнателни съобщения групи като Styx и Judas Priest, а последната група дори бе съдена през 1990 г. по обвинение, че е причинила самоубийството на един тийнейджър чрез подсъзнателни съобщения. Делото е отхвърлено от съда.

Убийството на принцеса Даяна

princess-diana-lizard

Само часове след смъртта на принцеса Даяна на 31 август 1997 г., починала в тунела на магистрала в Париж, конспиративните теории се завъртат. Както в случая със смъртта на Джон Ф. Кенеди, идеята, че такава обичана и високопоставена фигура може да бъде убита, предизвиква шок. Това е особено вярно за принцеса Даяна, за която се очакваше, че би могла да умре от старост, от преяждане но не – и убита от пиян шофьор. За разлика от много други конспиративни теории, тази се поддържа от милиардера Мохамед Ал-Файед, бащата на Доди Ал-Файед, който бе убит заедно с Даяна. Ал-Файед-баща твърди, че произшествието е следствие от заговор за убийство на британските разузнавателни служби, по молба на кралското семейство, за да не се омъжи принцесата за мюсюлманин. През 2006 г. следствието заяви, че конспиративната теория на Мохамед Ал-Файед е щателно проучена и е доказано, че е без фактологическо покритие. Заключението е, че Даяна и Доди Ал-Файед са били убити поради небрежност от страна на пиян шофьор, по време на бягство от нагли фоторепортери.

Атентатите на 11 септември 2001 г.

http://image.nauka.bg/news/other/september-11-attack-building-explosion-300x228.jpgДанните сочат, че терористичните атаки от 11 септември 2001 г., действително са в резултат на заговор. Няма съмнение за това: дори от бегъл поглед над доказателствата става ясно, че това е внимателно планирана и изпълнена атака от страна на конспираторите. Въпросът, разбира се, е кои са тези заговорници. Осама бин Ладен и членовете на екипажите на самолетите, които са били в комбина с похитителите, са били част от заговор, но какво да кажем за „хората в сянка” – президента Буш и вицепрезидента Дик Чейни? Топ съветници на Буш, включително Пол Уолфовиц и Доналд Ръмсфелд или си сътрудничат с Бин Ладен, или умишлено позволяват атаките да се случат? Казано по друг начин, това може да е вътрешна работа – за да се оправдае нахлуването на американските войски в Ирак и в Афганистан. В много конспиративни теории, бюрократичната некомпетентност е често погрешно смятана за част от конспирация. Друга теория твърди, че това е поредният заговор на евреите, които предупредили своите сънародници, работещи в атакуваните сгради, да не ходат на работа в деня на атентата.

По материали от: www.livescience.com