brain research

Най-накрая! Сега всички можем спокойно да си подремнем! Израелски учени доказаха, че можем да учим нови неща, дори и по време на сън, съобщава авторитетното издание Scientific American, цитирайки публикация в Nature Neuroscience.

Изследването на неврофизиолога Анат Арзи от израелския научен институт „Вайсман” показва, че докато спят, хората могат несъзнателно да запомнят нова информация и по-късно да я възпроизведат.

Арзи и нейни колеги наблюдавали конкретно, как доброволци се научават да асоциират набор от приятни и неприятни миризми с определени звуци по време на сън.

Екипът от учени неколкократно пускал на спящите участници в изследването различни звуци, но – в комбинация с приятни аромати като шампоан и дезодорант и с неприятни миризми като от развалени риба и месо.

Оказало се, че когато чуят звук, асоцииран с приятен аромат, спящите доброволци вдишвали дълбоко, дори и без присъствието на специален аромат. При звук, асоцииран с неприятната миризма, дишането било далеч по-спокойно. Същите реакции на доброволците се повторили и в будно състояние.

Арзи счита, че вероятно можем да усвоим и по-комплексна информация по време на сън. „Това не означава, че можеш да оставиш няколко учебника под възглавницата си и да очакваш, че на сутринта ще си успял да си научиш уроците.”, подчертава експертът. „Има ясни граници какво можем да научим, докато спим, но аз мисля, че те са отвъд това, което ние демонстрирахме.”, посочва Арзи.

Досега се знаеше, че в съня мозъкът може да затвърждава получените знания, но не – и да усвоява нови. Освен това, въпреки многобройните опити, досега не можеше да бъде доказано, че по време на сън човек може да възприема информация в словесна форма.

Учените са доказали, че когато „преспиш” даден проблем, можеш по-лесно да го решиш. Идеята е, че когато трябва да вземеш трудно решение, по-добре е да се наспиш или да отвлечеш вниманието си за определено време от него, за да намериш изход от ситуацията.

Причина за това е т.нар. REM (rapid eye movement; бързо мърдане на очите) фаза на съня, когато най-често се появяват сънищата. По време на тази фаза можем да увеличим способностите си за решаване на проблеми с до 40%, смятат учените. Те считат, че по време на REM фазата на съня се стимулира креативността, като в това време мозъкът прави нови връзки между несвързани идеи.

Няма учител, който толерира учениците си да спят по време на учебните занятия. Но това ново изследване може да промени отношението на учителите, защото се оказва, че човешкият мозък продължава да учи, дори – и по време на сън.

Автор: Неделин Бояджиев

По материали от:
http://www.yourjewishnews.com/Pages/22611.aspx
http://healthmad.com/conditions-and-diseases/while-sleeping-the-human-br…
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/10/081008101740.htm