Remarkable-Changes-After-TravelingСнимка: lifeadvancer.com

Автор: Неделин Бояджиев

TransPerfect – най-големият в света частен доставчик на преводачески услуги на 100 езика, притежаващ 60 офиса на 5 континента, обяви резултатите от свое проучване по отношение на най-големите проблеми, които туристите срещат по време на свое посещение в чужда държава. Проучването показва, че проблемите при общуване с местното население са поставени на първо място от анкетираните туристи. Участниците в анкетата подробно споделят проблемите, с които се сблъскват по време на пътуване, свързани с езиковата бариера.

Според проучването, четирите най-големи пречки, свързани с езиковата бариера, са:

1. Обществен транспорт – придвижването и маневрирането в чужда страна е най-сериозното препятствие пред туристите.
2. Хранене – на второ място са класирани проблемите, свързани с разбирането на информацията в менютата и общуването с персонала в заведенията за обществено хранене.
3. Информационните табели и пътните знаци – туристите не могат да разчетат и да разгадаят информацията от информационните табели и пътните знаци в чужбина.
4. Резервация на хотел онлайн – пътуващите често са разочаровани от недобре преведените уеб сайтове за он-лайн резервации, което намалява техните шансовете при планиране на ваканция или почивка.

Изследването обръща внимание и на предложенията на анкетираните за инструменти, съвети и решения на техните проблеми. Отговорите са: мобилни приложения, речници, разговорници, достъп до преводачи и екскурзоводи, повече информация за местния език.