Пътешествие

„Истинското нещо не е целта, истинското нещо е красотата на движението. Истината не е в това да пристигнеш, а в самото пътуване. Та то е толкова красиво, защо се тревожиш за целта? Ако си твърде загрижен за целта, ще пропуснеш цялото пътуване, а пътуването е животът.“
Ошо

Предпочитаме да стъпваме по чуждите следи, вместо да оставяме нови, наши. Но докато оставаме в комфорта, ние оставаме замръзнали, неспособни да опознаем себе си и живота. А той е едно движение надолу, едно движение нагоре, и колкото и да ни се иска, не бихме могли да контролираме това.

Много от нас остават заключени в проектирания си малък свят, само защото им е сигурно. Като в консерва. Но идва ден, в който болката да останеш в консервата става по-силна от страха да излезеш от нея. И ако се вслушаш достатъчно в болката, решаваш да излезеш.

Едно малко пътуване в непознатото е покана да нахраниш сетивата си. Начин да се събудиш за новото и да развиеш доверие към живота. Дали ще минеш просто по нова улица или ще заминеш някъде за два дни, това е начин да се разходиш във вътрешния си свят – разходка, от която научаваш толкова много за себе си.

Пътуването в непознатото ти дава възможност да погледнеш на живота от друг ъгъл. Дава ти карта, на която (за твое учудване) проблемите и тревогите ги няма обозначени, а на тяхно място са се настанили образи, които ще помниш може би винаги – хора, истории, чудатости или изкуство. Карта, която отключва спонтанност, вдъхновение, съзерцание.

Да пътуваш без план е всъщност да празнуваш живота, такъв, какъвто е, да забравиш за целта, за желанието си да постигнеш или имаш нещо, а просто да се отпуснеш по пътеката. Когато си отворен за нея, когато осъзнаваш всяка крачка, умът ти става спокоен и само сърцето говори. Пътуването е твоята врата към интуицията и към скритите ти ресурси. Неща, които си мислил, че няма как да направиш, умения, знание, способности, които умът ти е ограничавал, се разкриват пред теб в моментите на спонтанност и нови предизвикателства. Да останеш в непознатото е да си позволиш да чувстваш, да изживяваш, да се движиш свободно в живота.

Автор: Марта Демирева

home-2Марта Демирева е консултант-психолог, със специализации по Семейни консталации и Експресивна Арт Терапия. В работата си Марта комбинира различни психотерапевтични,  арт  и медитативни практики, но най-вече следвам сърцето си. Повече за нея може да откриете тук и тук.