Пътешественик

Почти всички мечтаем да заминем и да пропътуваме света с раница и кредитна карта в джоба си. Искаме да тръгнем и често дори не подозираме какъв опит ще натрупаме след срещата с други култури и светове. Онези, които пътешестват редовно, са смели и мъдри и най-често те могат да ви дадат страхотен съвет в живота. Ето и пет тайни, които знае всеки пътешественик, но рядко споделя на останалите:

Индийска хранаСнимка: foodess.com

  1. Срещата с други култури ти помага да разбереш себе си

Дори ако не можете да си позволите да пътувате редовно, изучавайте останалите култури – опитвайте нова храна, общувайте с хората, които са родом от други места, учете нов език. Опита да откриете общ език с тях ще ви помогне да станете по-разбиращ, да не съдите прибързано и междувременно да погледнете на себе си по нов начин и да научите повече неща за собствения живот.

СлонСнимка: themetapicture.com

  1. Да похарчиш парите за емоции, вместо за материални неща ни прави по-щастливи

Всички имаме тези моменти, когато се хвалим с новата си кола или рокля, но истинските пътешественици знаят, че щастието да опознаеш света е много по-продължително. Когато се хвалим с новата си придобивка, всъщност получаваме позитивните емоции отвън, когато усещаме света, щастието идва от новите срещи, емоции и гледки, идва отвътре и се задържа много по-дълго, обогатявайки живота ни с моменти, които вероятно няма да забравите.

funny-animal-selfies-allan-dixon-13Снимка: boredpanda.com

  1. Учиш се да живееш за мига

Когато пътуваш, несъзнателно забелязваш всичко колко себе си. На пътя ние сме с широко отворени очи, обръщаме внимание на всеки знак, човек или животно, защото има шанс никога повече да не минем по тази пътека. Пътешествията учат да не отлагате възможностите и да не пропускате хубавия обяд, разговор или среща, защото животът трябва да се живее всеки ден.

91c5fc45926d460de2e929f3247ffe0b
Снимка: thechive.com

  1. Преодоляването на собствените страхове е единственият начин да продължиш

Понякога пътуването е плашещо. Да напуснеш доходната работа, уютния си дом и зоната на комфорта е само началото. Когато сте на пътя ще трябва да се научите да заговаряте чужди хора, за да попитате за посока. Или ще трябва да намерите нов транспорт, ако автобусът или полетът ви са отменени. Ще трябва да мислите бързо, да не се стряскате, ако нещата не вървят по предварителен сценарий и да се справите с неочакваните проблеми. Това е сигурният път към изграждане на характер и към умението да приоритизирате задачите си. Страхът е тук, за да ни помогне да се развием и именно тази тръпка носи всеки ден на пътя.

ПътешественикСнимка: peone.tumblr.com

  1. Оценяваш това, което имаш

Със сигурност определенията ви за „бедност“ и „неуспех“ ще се променят, когато обиколите някоя наистина бедна страна. И е напълно вероятно притесненията ви, че нямате последния модел iPhone ще изчезнат, когато видите какво вечерят хората по света и в какви къщи живеят. Пътешествениците се научават да ценят почивката, вкусната храна, удобното легло – все неща, които са даденост в нашия забързан свят. Трудно е да им обърнем внимание, когато умът ни е зает с други „по-важни“ задачи, но не е ли престъпление да съсипваме душата и тялото си, гонейки по-високоплатена работа, с повече отговорности, нерви и умора, за да си купим нова кола, когато нашата е изправна, а ние сме живи и здрави? Пътешествениците знаят верния отговор.