Airplane

Всяко пътуване със самолет е малка загадка за нас. Огромната метална птица се издуга във въздуха и преодолява огромни разстояния за минути. Вълнението от летенето намалява след няколко полета, но това не пречи този процес да крие свои тайни. Научихме няколко от тях и бързаме да ги споделим с вас.

В самолета винаги е тъмно, за да могат очите на пасажерите да привикнат в тъмното и при авария да се насочат към светлината на изходите.

Стюардесите искат да приберем масичките си при излитане и кацане, за да може при инцидент, пътят към изхода да е леснодостъпен. Сенниците винаги трябва да са отворени при излитане и кацане, за да може при пожар в самолета, пожарникарите да видят огъня.

airlines-pilots-eating_аirplaneСнимка: ISTOCK/MATUS DUDA

Някои компании настояват при хранене навън единият пилот да изчака най-малко един час, за да се увери, че храната е безопасна и  чак тогава другия пилот също да яде.

things-airlines-lost-luggage_аirplaneСнимка: ISTOCK/OLASER

Ако самолетната компания е изгубила багажа ви, не се бавете да подадете молба в офиса за изгубен багаж. Има вероятност да пропуснете краткият срок за оплакване, ако не го направите веднага.

things-airlines-tinier-seats_airplaneСнимка: ISTOCK/ALIJA

Седалките в самолета стават все по-тесни, защото някой самолетни компании слагат допълнителни места.

08-13-things-airlines-sanitize_airplaneСнимка: ISTOCK/LARABELOVA

Повечето самолетни компании не чистят масичките и седалките при всеки полет, за това преди да поставите храната си на тях, ги почистете добре.

airlines-cancelled-flight_airplaneСнимка: ISTOCK/M-IMAGEPHOTOGRAPHY

Ако полетът ви е отменен, е по-добре да се свържете с телефонния оператор, от колкото този в офисите на компанията.

airlines-third-party-sites_airplaneСнимка: ISTOCK/PIXDELUXE

Всяка самолетна компания плаща такси на сайтовете за резервиране на полети, за това някой от тях пускат официалните си оферти и намаления само на своите собствени сайтове.

airlines-switching-seats_airplaneСнимка: ISTOCK/YURI_ARCURS

Най-доброто време за смяна на място в самолета е 4 дни преди полета. Тогава се актуализират местата и се отварят едни от най-добрите.

airlines-plane-carpet_airplaneСнимка: ISTOCK/GEVENDE

Пътеката между седалките е може би най-мръсното нещо, по което сте ходили. Всичко, което може да си представите е изсипвано и изливано на него – повръщано, мляко, урина, кръв и много други неща.

things-airlines-know-what-youre-entitled-to_airplaneСнимка: ISTOCK/IZABELA HABUR

Ако вашият полет е отменен и самолетната компания ви пренасочва към друг самолет, то вие имате право да искате сумата от вашият билет, дори да е „nonrefundable“.

Източник: Rd
Първо изображение: Science-all