Канада е държавата с най-много езера в света.

Moraine_Lake_CanadaСнимка: LASZLO ILYES

Канада е втората по големина страна на Земята и от всички естествени езера по света, повече от 50% от тях се намират в там.

Броят на езерата по-големи от 3 км², са точно 31 752 , а езерата с площ по-големи от 100 км² са 561 езера, като към този брой попадат и четири от Големите езера. Цялата тази площ от прясна вода съставлява приблизително 9% от повърхността на Канада, точният брой на езерата не е ясен, но се предполага, че са около 3 милиона.

След Варшава, Чикаго е градът с най-много поляци в света.

Warsaw_Old_Town_Market_SquareВаршава. Снимка: Adrian Grycuk

Варшава е столицата на Полша с близо 3 милиона жители, а в цяла страна има малко под 40 милиона поляци. Въпреки това, в цяла Полша няма населено място (освен Варшава), в което да живеят повече поляци, отколкото в Чикаго, САЩ.

chicago-1Полски магазин в Чикаго

Чикаго е третият по големина град в САЩ с 7,5 милиона души. Поради огромната полска диаспора в американския град може да се намери полски театри, пазари, вестници, а архитектурата на места наподобява Варшава.

polish_chicagoМомичета облечени в традиционни полски дрехи.
Снимка: włodi

Трудно е да се каже колко точно поляци живеят в САЩ, но само в Чикаго близо милион и половина жители твърдят, че имат полски корени.

Chicago_skyline_viewed_from_John_Hancock_CenterЧикаго.
Снимка: Allen McGregor

Най-големият град в света е Hulunbuir, с общо 263 953 km².

Къде бихте предположили, че се намира този град? В Китай, Индия или Русия? Този град е разположен в Монголия, а размерът му е два пъти, колкото България.

7121600287_9bdf6cf3c9_b-1024x683Тревни площи в Hulunbuir.
Снимка: llee_wu

Въпреки огромните си размери, същинската градска част е само една малка част от територията, а останалото пространство е заето с обширни пасища и степни пейзажи. Населението на този град е едва 2.5 милиона жители.

Най-сухото място на Земята е в близост до остров Рос, Антарктида. Там не е валяло в продължение на милиони години.

James_Ross_Island_captured_by_NASA_photographer_James_RossСнимка: NASA

Да, колкото и странно да звучи Антарктида е най-сухото място на Земята. На второ място в класацията е пустинята Атакама, а Сахара се нарежда едва на трето място.

Най-дълбоката дупка, изкопана от човек е над 12 км.

1987_CPA_5892

Човекът е пробивал много дупки, но  най-дълбоката, вписана в книгата на рекордите „Гинес“ остава СГ-3 (от Сверх Глубокая), чиято дълбочина е 12 262 метра.

До 2008 година СГ-3 е и най-дългият сондаж в света, когато е изпреварен от нефтения кладенец Maersk Oil BD-04A (в Катар) с неговите 12 290 метра, а от януари 2011 – и от Сахалин-1 Odoptu OP-11 (на остров Сахалин), достигащ 12 345 метра дължина.

Характерното за проекта е, че той не е с комерсиална, а научна цел за разлика от подобните му в света. Учените са искало да  достигнат до екстремна дълбочина от 15 000 метра и евентуално достигане на границата на Мохоровичич на Земята.

1280px-Сама_скважиназаварена_август_2012-1024x768Завареният сондаж (август 2012 г.). Снимка: Rakot13

В процеса на работа са опровергани няколко теории. Изследователите са очаквали да има преход от гранит към базалт между 3 и 6 километър, за което са съдили по бързо разпространяващите се сеизмични вълни, предполагащи началото на базалтов фундамент. Такъв не е бил наблюдаван. Вместо това са отчетени силна горещина и налягане. Наличието на вода, която изпълва пукнатините на такава дълбочина, също се оказва изненада. Множеството микроскопични вкаменелости на дълбочина 6-7 километра също са неочаквана находка, при това съвсем съхранени от горещината и налягането. Според учените температурата на 12 км под земното равнище е трябвало да достига 100°C, но на практика тя е 180°C, като се предполага, че на 15 км дълбочина би била от порядъка на 300°C.

В Ню Йорк, има повече италианци, отколкото в Рим, повече ирландци, отколкото в Дъблин и повече евреи, отколкото в Тел Авив.

New_york_times_square-terabassТаймс Скуеър, Ню Йорк. Снимка: Terabass

В Рим живеят близо 3.5 млн., в Дъблин около 1 милион, а в Тел Авив повече от 3 млн. души. „Голямата ябълка“ е изключително разнообразен град и се откроява от всичко което сте посетили до момента. Ню Йорк, упражнява значително влияние върху търговията, финансите, медиите, изкуството, модата, научните изследвания, технологиите, образованието и забавлението. Дом на Седалището на обединените нации, градът е важен център на международната дипломация и е описан като културната и финансова столица на света.

Сред най-емблематичните обекти са Емпайър Стейт Билдинг, Таймс Скуеър, Статуята на свободата, Уолстрийт, централата на ООН, катедралата Свети Патрик и Бруклинския мост. Ню Йорк има богата колекция от музеи, сред които най-значимите са Музеят на изкуствата „Метрополитън“, Музеят на модерното изкуство (MoMA) и Музеят за съвременно изкуство „Гугенхайм“. Природонаучният музей е едни от най-големите в света, има и много малки специализирани музеи. Най-големите обществени библиотеки са Нюйоркската обществена библиотека, Бруклинската обществена библиотека и Районната обществена библиотека на Куинс.

Източник: www.zmescience.com