Tham Khoun Xe cave

Пътешествениците препоръчват да пътувате до екзотичния Лаос в периода от ноември до февруари, когато времето там е сухо и не прекалено горещо. Бившата френска колония, най-често е посещавана именно от френски туристи, но страната добива все по-голяма популярност и сред останалите пътешественици. Може би са привлечени от зеленината и добротата на местните жители, а може би искат сами да проверят дали е вярна легендата, че всеки туристически обект има „заден” вход, който е безплатен.

Tham Khoun Xe caveСнимка: abcnews.go.com

Едно от най-красивите места, отворено за туристи от 2005-2006 година насам е пещерата Tham Khoun Xe Cave. Разположена в централната част на Лаос, реката-пещера се смята за една от най-големите в света с нейната 120 метра височина и 200 метра ширина.

Tham Khoun Xe cave Снимка: myasiatravel.com

Цялата пещера е дълга 7 км и единственият начин да я посетите е с лодка. Само така може да видите изумителния 60-метров вход, внушителния варовиков амфитеатър, който е 150 метра височина, както и сталагмитите с височина над 20 метра и диаметър до 32 см.

Tham Khoun Xe caveСнимка: myasiatravel.com

Пещерата е добре позната на местните жители и в продължение на векове те са ловели риба в поречието на реката и в близост до изходите на пещерата. През 1904 г. е организирано първото европейско проучване, извършено от френски изследовател Пол Мейси.

tumblr_nm72woCeqW1tc258so3_r3_1280Снимка: nubbsgalore.tumblr.com

В следващите 90 години изследвания не се провеждат, а районът е затворен за чужденци, но през 2005-2006 година тя е отворена и за посетители, и за изследователи и от тогава френски и американски екипи не спират проучванията си там.

При първа възможност и ние смятаме да я проучим!