Underground caves in BahamasОткрития направени в подземни пещери от изследователи от Тексаския Унивеситет за Аграрни култури и механика, в Гелвистън (Texas A&MUniversity, Galveston) в Бахамите може да обяснят как се е зародил живота на Земята преди милиони години и вероятно да загатне какви типове морски обитатели може да се намерят на други планети и луни.

Том Илифе професор по морска биология и дипломиралия се студент Брет Гонзалес  (TomIliffe, Brett Gonzalez) са изследвали три „сини дупки“ на Бахамите и са открили пластове от бактериални микробии, и в трите, но всяка пещера имала специализирани форми живот на различните дълбочини, което подсказва, че микробния живот в подобни пещери постоянно се адаптира към наличната светлина, вода, химични съставки и източници на храна.

Наречени са „сини дупки“ тъй като погледнати от въздуха те изглеждат кръгли по форма оцветени в различни нюанси на синьо. Има повече от хиляда такива пещери на Бахамите, най-голямата концентрация на сини дупки в света.

Blue Holes

4-7-10 Wes Skiles

Източник: www.sciencedaily.com
С
нимки: mygreynomads.com