Kepler_nasa

Мисията на „Кеплер” (НАСА) е да търси земеподобни планети в други слънчеви системи. Търсенето на други планети от земен тим вече не е запазена територия само за професионалните астрономи.

Хиляди любители изпращат данни от космически кораб на НАСА „Кеплер“, който досега е открил 1235 потенциални чужди светове. Към средата на месец април 2011 г. астрономи – аматьори са набелязали 50 кандидат планети, които софтуерът на мисията може да е пропуснал, според статия в списание „Time”.

Това е част от проекта Planethunters (търсачи на плаети) – http://www.planethunters.org/ , който координира внимателно получените планини от данни.

„Това наистина е мъдростта на тълпата!“, заявява ръководителят на проекта Мег Швамб от университета Йейл (намиращ се в Ню Хейвън, щата Кънектикът, САЩ).

Телескопът „Кеплер” открива екзопланети чрез търсене на малки, издайнически спадове в яркостта на звездата, настъпващи, когато една планета транзитира – или преминава пред нея – от гледната точка на Земята.
Преди появата на този телескоп астрономите са открили около 500 планети обикалящи около далечни звезди. С помощта на „Кеплер” са добавени нови 1235 планети – „кандидатки“ в този списък. Изследователите са изчислили, че най-малко 80% от тези светове ще се окажат обитаеми.

„Кеплер” изследва парче от небето, което съдържа около 150 000 звезди, и търси малки спадове на светлината, излъчвана от тях, която може да показва транзитираща екзопланета. Телескопът открива тези аномалии в звездната светимост с помощта на сложен софтуер.

Но някои планети биха могли да останат незабелязани. Тогава на помощ идват гражданите, които участват в проекта Planethunters.

Посетителите на сайта се нуждаят от минимално обучение – само едно просто обяснение на това, което трябва да се търси (по принцип, серия от редовни спадове в яркостта на звездата във времето). След това те могат да започнат преглеждане на тонове на данни, получени от „Кеплер”, с възможност за намиране на неустановена чужда планета.

В рамките на няколко месеца около 22 000 посетители на сайта Planethunters.org са намерили около 50 потенциално обитаеми екзопланети. Тези нови кандидатури се изпращат в централата на „Кеплер”, в изследователския център Еймс на НАСА в Мофет Фийлд, Калифорния, за продължаване на разследването.

Идеята Planethunters.org е подобна на тази на проекта „Галактическа зоологическа градина”, която привлича любители, които оказват помощ за направата на нов каталог на галактиките – http://www.galaxyzoo.org/. Този проект е свързан с телескопа „Хъбъл”.
Учените са изненадани от резултатността на търсенето на екзопанети от страна на любителите. Те се надяват някои от младите любители на астрономията да станат професионални астрономи.

Страхотно е децата и младежите да изпитват вълнението от факта, че са открили нещо, което все още никой друг не е забелязал и не е виждал.

Автор: Неделин Бояджиев
По материали от:
www.space.com