Въведение

Открит през 1655 г. от холандския астроном Кристиян Хюйгенс, Титан е най-голямата от 47-те познати луни на Сатурн. Той е изключително студен свят с гъста атмосфера и мъгла, непроницаема за телескопи и камери.

Със среден радиус от 2 575 км, Титан е втората най-голяма луна в нашата слънчева система и е по-голям от планетите Меркурий и Плутон. Само Ганимед е по-голям и то със 112 км.

titan_graphic

Температурата на повърхността е около минус 178°C. Титан обикаля около Сатурн на разстояние 1,2 милиона километра, като за една орбита около планетата са нужни почти 16 дена.

Титан представлява огромен интерес за учените, защото той е единствената луна в слънчевата система, на която има облаци и гъста атмосфера. Атмосферата на Титан е с 60% по-плътна от земната – налягането на повърхността е подобно на налягането на дъното на плувен басейн.

Титан в митологията

Общо име за децата на Уран и Гея – титани. В Орфичната версия титаните са предците на земната раса. Титаните изяли крайниците на Дионисий, сина на Зевс, който претендирал че сина му трябва да управлява света. Вбесен Зевс поразил титаните със светкавици и ги изгорил, а от пепелта им произлезли хората.

За още и подробна информация посетете нашата енциклопедия за ТИТАН