zoomwalls.com (52)

Нека си представим, че кацаме на всяка една от планетите от Слънчевата система. Да проверим заедно колко време ще оцелеем на нея без подходящия скафандър. Започваме от центъра:

Слънцето

sun-1

Ужасно горещо място, чиято температура на повърхността достига 5 780 по Келвин. Животът на човек тук би продължил по-малко от секунда.

Меркурий

Mercurius planeet 3

Меркурий е първата планета от Слънчевата система, чиято температура на повърхността на е 452 K, но локалната температура може да варира от 90 до 700 K, главно поради бавното въртене и липсата на атмосфера. На тъмната страна на планетата температурите са средно около 110 K. Слънчевата енергия, която достига до Меркурий, е 8,9 пъти по-голяма за единица площ от тази на Земята. (9126,6 W/m²). Ако намерите подходящо място, където да застанете между горещата и студената страна на планетата ще оживеете около 2 мин.

Венера

Venus_globeИзключително гореща и негостоприемна планета. Въпреки, че има подобна гравитация като Земята няма да оцелеете и секунда.

Земя

Earth

Ако се хранете добре, може да оцелеете повече от 80 години на тази планета.

Марс

mars

След първото прелитане край планетата, направено от Маринър 4 през 1965 г., се предполага, че на повърхността на Марс има вода, а през септември 2015 НАСА обявява, че разполага с доказателства за това. От всички земеподобни планети, Марс е най-вероятното място, където може да се открие вода или дори живот. Марс е земеподобна планета с рядка атмосфера и повърхност, едновременно напомняща за ударните кратери на Луната и за вулканите, пустините, долините и полярните шапки на Земята. Без скафандър животът ви на Марс би продължил между 2 и 3 минути.

Юпитер

Jupiter_and_its_shrunken_Great_Red_Spot

Юпитер е газов гигант без повърхност, в който мигновенно ще бъдете смазани от атмосферното налягане. Температурата и налягането на Юпитер нарастват стабилно с увеличаването на дълбочината. В областта на преходния етап между нормален и метален водород се смята, температурата е 10 000 К, а налягането е 200 GPa. Температурата в центъра на планетата се изчислява на 36 000 К, а вътрешното налягане е около 3 000-4 500 GPa.

Сатурн

saturns-rings

Подобно на Юпитер атмосферното съдържание е много близо до първичната слънчева мъглявина. Ще бъдете смазани от атмосферното налягане мигновено.

Уран

uranus-3d-space

Подобно на Юпитер и Сатурн има сходен състав, но Уран има много по-малко водород и хелий. И тук отново атмосферното налягане ще ви смаже.

Нептун

neptune

Подобно на Юпитер и Сатурн има сходен състав, но както Уран има много по-малко водород и хелий. Атмосферното налягане няма да ви пощади и тук.